Планирането е основното изискване за успех както във военното дело, така и в енергетиката, коментира държавният глава Румен Радев по време на форума „Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа”, който се провежда в столицата.

Според Радев заради това следва да има много внимателно планиране на зеления преход, да не се прибързва със затварянето на базови мощности като атомни и въглищни централи.

Радев изрази съмнение, че партиите търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор

От своя страна председателят на парламента Росен Желязков уточни кои са важните инициативи в краткосрочен план, които Народно събрание трябва да реши.

Тридневният международен форум „Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа” акцентира върху свързаността и сътрудничеството на държавите в прехода към зелена икономика и устойчиво развитие.

Държавният глава Румен Радев обърна внимание на това, че един такъв преход трябва да бъде устойчив.

Токът за битовите потребители ще поскъпне с повече от планираните 3,6%

По думите му идва и големият въпрос кой и как в България и Европа планира зеления преход и гарантира неговата устойчивост. Като важните играчи тук са държавата, бизнесът, гражданите и научните общности.

Радев коментира, че когато говорим за конкурентосособност, винаги се сещаме за енергетиката, защото тя е фундаментът на икономиката и от нея зависи дали ще бъдем независими.

Климатичните промени: 4 неща, които можете да направите за вашия въглероден отпечатък

Според него все още слабото място е в комуникацията.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков уточни, че за да направи нещо парламентът – то на първо място, трябва да го има. По думите му това Народно събрание трябва да приеме три важни закона, свързани със зеления преход. Това са Законът за енергия от възобновяеми източници, Законът за енергетиката, чрез който да бъде регулиран пазарът на дребно за електрическа енергия, и Законът за енергийна ефективност.

Желязков припомни, че по график през 2038 г. трябва да бъде затворена минната промишленост и мощностите на ТЕЦ Марица-2, а през 2026 г. да бъде регулиран и пазара на дребно за електрическа енергия.

Жаклин Цочева: Устойчивото развитие не е въпрос на избор, а необходимост

Министърът на икономиката Богдан Богданов посочи, че България е с едно от най-енергоемките и въглеродно интензивни производства. По думите му фактор за това са и мините, като близо 40 на сто от енергията, която произвеждаме, е от въглищните централи.

Богданов допълни, че ситуацията се променя не само, защото сме поели конкретни ангажименти, а и защото бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси.

Според председателя на Надзорния съвет на „Еврохолд България” Асен Христов на този етап зеленият преход в България се характеризира с едно - тотална анархия, като страната ни няма никакъв план.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм