Токът за битовите потребители от новия регулаторен период ще поскъпне с повече от планираните 3,6% заради действия на служебния министър Росен Христов в последните няколко дни от мандата му. Това съобщи пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов, след като представи пред ресорната парламента комисия доклад за дейността на регулатора за изминалата година.

В последните няколко дни на поста си със своя заповед служебният енергиен министър Росен Христов е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ „Марица изток 2”, която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ ще влезе в общия микс за регулирания пазар, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

КЕВР обсъжда поскъпването на водата в Софийско и Пернишко

Относно това за какви количества от ТЕЦ „Марица Изток 2” става дума, Иванов уточни, че заповедта изисква реализирането на 2,2 тераватчаса или 2 млн. 200 хил мегаватчаса.

Той коментира и планираните увеличения на цените на водата, която на места – като Перник, скача до 40%. Сред причините е близо 70-годишната експлоатация на съоръжения и износените материали, в резултат на което има много течове, които се заплащат от потребителите. За да не се стига до това – се изисква модернизация на мрежата.

КЕВР утвърди цена на природния газ за юни

Иванов посочи още, че електроразпределителните дружества бавят проектите на инвеститорите в развитието на енергия от възобновяеми източници. По думите му за 2022 година с над 40% се е увеличили желаещите да открият обекти за зелена енергия. А собственици на вече готови за експлоатация обекти чакат повече от година за присъединяване към мрежата. Заради тези действия на ЕРП-тата се обмисля и повишаване на санкциите.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм