Равносметката от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е един много голям провал на усилието за нормализация на българската политика, каза евродепутатът Радан Кънев в предаването „Без претенции“. По думите му Борисов е поискал избори и ги е получил, а причината може би е желанието след новия вот да се сформира кабинет Борисов – Пеевски.

Кънев направи паралел между настоящата политическа ситуация и коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок през 2014 година, като по думите основна разлика е, че тогава партия ГЕРБ е имала комфортно мнозинство с ДПС, каквото не е имало сега.

“Съотношението между ГЕРБ и Реформаторския блок беше малко над три към едно като изборен резултат и брой депутати. Преди всичко ГЕРБ имаше комфортно мнозинство с ДПС и това беше едно хронично състояние на българската политика до скоро, в което, с когото и официално да управляваше ГЕРБ, Борисов винаги имаше резервното мнозинство на ДПС и това беше реалното мнозинство в парламента. Затова и през 2015 година аз, “Демократи за силна България” и още колеги от тогавашния граждански съвет на Реформаторския блок напуснахме това мнозинство, защото видяхме, че се очертава рискът да бъдем използвани за параван на управлението ГЕРБ-ДПС, Борисов-Пеевски”, каза Радан Кънев и уточни, че в момента ситуацията е напълно различна, защото ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са почти равностойни политически сили. 

“Ние имаме фактически еднакви изборни резултати на предишните избори и почти еднакъв брой народни представители и може би далеч по-важно ГЕРБ и ДПС нямат мнозинство в парламента. Иначе никога нямаше да има управление между ГЕРБ и ПП-ДБ. Щяхме да си имаме кабинет Борисов-Пеевски, каквито сме имали не веднъж в миналото без да се наричат така. Сега щеше да е официално. Може би целта на Борисов да предизвика нови избори е да си направи кабинет Борисов-Пеевски след тях, а и в крайна сметка единствено от българските граждани зависи дали тази цел ще бъде изпълнена или не.” 

На въпрос дали е възможно съдебната реформа да се случи, евродепутатът заяви категорично, че ако Бойко Борисов и Делян Пеевски имат мнозинство в следващото Народно събрание, няма шанс да се случи промяна в правосъдието или службите. 

“Ние този филм сме го гледали, този мач сме го играли. Последният път, когато Борисов и Пеевски имаха мнозинство от 2017 до 2021 година, българската правова държава понесе изключително тежки удари. Тя беше в този период разграждана, а не възстановявана. И службите, и правосъдието, и прокуратурата бяха разрушавани, а не укрепвани. Така че простият отговор е - ако има такова мнозинство - не.”

Чуйте и вижте повече от прикачените файлове: