Владимир Путин заяви, че ще обсъди плана от 12 точки на Си Дзинпин за "уреждане на острата криза в Украйна" по време на дългоочакваното посещение на китайския президент в Москва.

"Винаги сме отворени за преговори.Със сигурност ще обсъдим всички тези въпроси, включително вашите инициативи, към които се отнасяме с уважение", заяви Путин, докато лидерите се наричаха взаимно "скъпи приятелю".

Китайският лидер Си Цзинпин пристигна в Москва за среща с Путин (видео)

Миналия месец Китай публикува план за прекратяване на войната - той включва "прекратяване на военните действия" и възобновяване на мирните преговори.

Но в петък САЩ предупредиха, че мирният план може да се окаже "тактика за протакане".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви: "Светът не бива да бъде заблуждаван от какъвто и да е тактически ход на Русия, подкрепен от Китай или която и да е друга държава, за замразяване на войната при нейните собствени условия."

В плана на Китай не се казва изрично, че Русия трябва да се изтегли от Украйна - за което Украйна настоява като предварително условие за всякакви преговори.

Какво да очакваме от посещението на китайския президент в Москва?

Вместо това в него се говори за "зачитане на суверенитета на всички страни", като се добавя, че "всички страни трябва да запазят разум и сдържаност" и "постепенно да деескалират ситуацията".

Планът също така осъжда използването на "едностранни санкции", което се разглежда като прикрита критика към съюзниците на Украйна на Запад.

В понеделник военен оркестър посрещна топло Си в Москва. Путин приветства Китай за това, че "спазва принципите на справедливостта" и настоява за "неделима сигурност за всяка страна".

В замяна Си каза на Путин: "Под Вашето силно ръководство Русия постигна голям напредък в своето проспериращо развитие. Убеден съм, че руският народ ще продължи да Ви подкрепя твърдо."

Дайнов по Дарик: Руснаците са в истеричен балон как мятат ракети, това са симптоми на края

Преди пристигането на Си, Путин написа за китайския вестник People's Daily, че двете нации няма да бъдат отслабени от "агресивната" политика на САЩ.

Публично украинските лидери наблягат на общото, което имат с Китай - зачитането на суверенитета и териториалната цялост. В частен план обаче те лобират за среща или телефонен разговор между президента Володимир Зеленски и Си.

В Киев се опасяват, че подкрепата на Китай за Русия, която в момента се основава на технологии и търговия, може да се превърне във военна и да включва артилерийски снаряди.

"Ако Китай наистина започне открито да доставя оръжие на Русия, той на практика ще участва в конфликта на страната на агресора", каза Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Медведев заплаши с ракетна атака сградата на съда в Хага

В интерес на Пекин е да стабилизира отношенията си с Русия, с която има обща граница от 4300 км, заяви Ю Дзие, научен сътрудник по въпросите на Китай в Chatham House.

Русия е източник на петрол за огромната икономика на Пекин и се разглежда като партньор в противопоставянето на САЩ.

Ю добави, че Си току-що е постигнал дипломатическа победа, като е посредничил между Иран и Саудитска Арабия, които вече са възобновили дипломатическите си отношения.

Това би могло да бъде шанс за него да проучи възможността за посредничество между Русия и Украйна.

Говорителят на президента Дмитрий Песков посочи, че по време на вечерята ще бъде дадено "подробно обяснение" за действията на Москва в Украйна. Руската и китайската делегация ще проведат разговори утре - основния ден от посещението.

Срещата им се провежда дни след като Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент по обвинения във военни престъпления.

Отправил ли е наситина Зеленски заплаха към САЩ, че децата им ще умират във войната в Украйна?

Това означава, че Путин технически може да бъде арестуван в 123 държави - въпреки че нито Китай, нито Русия са в този списък.

Пътуването до Москва толкова скоро след обявяването на МНС предполага, че Китай не се чувства "задължен да потърси отговорност от Кремъл" за зверствата в Украйна, заяви Блинкен.

От февруари миналата година западните лидери се опитват да изолират Русия след пълномащабното ѝ нахлуване в Украйна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм