„Окръжен съд – Бургас отваря вратите си за младите хора на Бургас, за да продължи своята памет и история. Тази година съдът ни отбелязва 145 години от своето създаване, като приемаме за начална историческа дата – 24 август 1878 г., полагането на основите на съдебната система след Освобождението на България, когато княз Дондуков – Корсаков утвърждава „Временни правила за устройството на съдебната част“ в Княжество България. По силата на тези правила се създават именно окръжните съдилища в страната, един от които е – Окръжен съд – Бургас. Нека, както съдебната институция и нашите предшественици устояват на предизвикателствата на времето, така да продължим да пишем новата история“- С тези думи председателят на Окръжния съд в Бургас Росица Темелкова се обърна към десетки ученици, които пристигнаха в Съдебната палата, за да се включат в Деня на отворените врати.

Основен акцент в него бе симулативният наказателен процес с участието на ученици от пет бургаски гимназии, организиран заедно с Районен съд – Бургас и Младежкия международен център.

Деветнадесетте участници в него бяха ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, НЕГ „Гьоте“, АЕГ „Гео Милев“, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации – гр. Бургас и от паралелката с профил „Съдебна администрация“ на СУ „Йордан Йовков“.

Делото бе с предмет причиняване на средна телесна повреда. Съдия Малена Малчева от Английската езикова гимназия ръководеше процеса и заедно със съдебните заседатели Карина Стефанова от Немската езикова гимназия и Димитър Стайков от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, постановиха осъдителни присъди спрямо двамата „подсъдими“, в ролите на които влязоха – Мирослав Шивачев и Андрей Мутлу от ПГКПИ –Бургас. Въпреки убедителните пледоарии на „прокурорите“ Момчил Христов от Природоматематическата гимназия и Кристияна Скопчанова от „Съдебната администрация“ и „повереника на прострадалото лице“, Далия Бахчеванова от АЕГ, „адвокатите“ Карина Стойнова от ППМГ и Велислава Камалиева от НЕГ, се справиха блестящо със защитата, а на „подзащитните“ им бе наложено наказание „Пробация“.

„Тройната съдебно-медицинска експертиза“ от бе изтогвена от Йоана Младенова и Виктория Вълканова от ППМГ и Ясен Жеков от АЕГ. А по време на проведеното симулативно съдебно заседание бяха изслушани „свидетелите“ – „пострадалото лице“ в процеса Георги Жеков от ПГКПИ, Памела Димитракова, ПГКПИ, Стелла Славова и Християн Тодоров от ППМГ, лекарят в Спешна помощ, Дона Боянова от СУ „Й. Йовков“ и Венислава Иванова от ППМГ и младежки омбудсман.

Ментор на младите хора бе районният съдия Анатоли Бобоков. За своята всеотдайност към образователните каузи, правото и съдебната власт, магистратът получи благодарствена грамота от председателите на Окръжен и Районен съд – Бургас.