Протест в подкрепа на машинното гласуване се провежда на паркинга на Народното събрание (бившият Партиен дом), където е и Централната избирателна комисия. Акцията е под надслов "Не на хартиената бюлетина. За машинно гласуване". Протестът беше организиран в социалните мрежи по името "ДАНСwithme23".

Протест в подкрепа на машинното гласуване в София (видео и снимки)Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

Има засилено полицейско присъствие. Възникна напрежение между протестиращите и полицията. Протестиращите се опитаха да пробият полицейските заграждения.

Видео от протеста можете да видите тук.

Протест в подкрепа на машинното гласуване в София (видео и снимки)БУЛФОТО

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев призова всички мъже да пристъпят напред, за да разбият кордона. Стигна се до физически сблъсъци с органите на реда.

Протест в подкрепа на машинното гласуване в София (видео и снимки)Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

Протестиращите смятат, че според изборния кодекс ЦИК няма основание да спира машинното гласуване. Споряд тях машините са най-сигурният начин да се отчете правилно гласуването. 

Така избирателите ще имат възможност да гласуват само с хартиена бюлетина. Протестиращите скандират “мафия” и “върнете машинното гласуване”. Носят плакати като “Аз не съм заЦИКлил” и “В нормалния свят хората ги е страх, че ChatGPT ще им вземе хляба, ние още не можем да се доверим нс принтера”. 

Протест в подкрепа на машинното гласуване в София (видео и снимки)Снимка: Тодор Пантилеев, Дарик радио

ЦИК реши на местния вот утре (29 октомври) и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Това стана вчера по време на заседание на комисията. Причината за това е липсата на решение от Министерството на електронното управление (МЕУ) за удостоверяването на машините. Предложението беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“.

Вчера трябваше да има извънредно заседание на Народното събрание, но вместо това на два поредни председателски съвета в парламента беше обсъден доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) във връзка с машинното гласуване. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване, каза днес председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Протест в подкрепа на машинното гласуване в София (видео и снимки)БУЛФОТО

Междувременно е внесена и жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина. Върховният административен съд има три дни да се произнесе.

А политически формации призоваха докладът на ДАНС във връзка с машинното гласуване да бъде публикуван. Те призовават министър-председателя Николай Денков да публикува на сайта на Министерския съвет доклада на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Смятат, че така ще бъдат избегнати всякакви опити за политически спекулации.

Протест в подкрепа на машинното гласуване в София (видео и снимки)БУЛФОТО

Припомняме, че до отмяна на машинното гласуване се стигна, след като стана ясно, че Михаил Стойнов е заснел изходния код на софтуера на машините за гласуване. Това се е случило след първата проверка на кода, която беше направена на 23 октомври в присъствието на експерт от Сиела Норма и представители на регистрираните за местните избори партии, коалиции и инициативни комитети.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм