Внесена е жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се гласува само с хартиена бюлетина. Това съобщи Никола Минчев. Върховният административен съд има три дни да се произнесе. С оглед важността на случая максимално скорошното произнасяне е в обществен интерес, смята Минчев.

Върховният административен съд ще се произнесе по жалба срещу решение на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха за БТА от съда.

Междувременно политически формации призоваха докладът на ДАНС във връзка с машинното гласуване да бъде публикуван. Те призовават министър-председателя Николай Денков да публикува на сайта на Министерския съвет доклада на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Смятат, че така ще бъдат избегнати всякакви опити за политически спекулации.

На заседание в петък вечер ЦИК реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Преди това през деня на два поредни председателски съвета в парламента беше обсъден доклад на ДАНС във връзка с машинното гласуване. 

Общинските избирателни комисии и органите на МВР да не бързат с връщането на машините за гласуване в София и да изчакат развитието на казуса в днешния ден, каза Минчев и добави, че ЦИК има основанието да преразгледа решението си. Докладът на ДАНС е в Народното събрание, но не е с гриф секретно, заяви депутатът и призова да бъде разпространен. Докладът на ДАНС е до председателя на Народното събрание и той може да вземе това решение.

По думите му след последните промени в Изборния кодекс машинното гласуване, но на практика е отново хартиен, защото машината само отпечатва бюлетината.

Никола Минчев не се ангажира да каже дали може да се стигне до касирането на изборите, ако ВАС обяви решението на ЦИК за незаконосъобразно. Според народният представител Васил Пандов може да има основание.

Припомняме, че до отмяна на машинното гласуване се стигна, след като стана ясно, че Михаил Стойнов е заснел изходния код на софтуера на машините за гласуване, сочи доклад на ДАНС. Това се е случило след първата проверка на кода, която беше направена на 23 октомври в присъствието на експерт от Сиела Норма и представители на регистрираните за местните избори партии, коалиции и инициативни комитети.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм