Да бъде приет нов бюджет за 2023 година, а не удължаване на настоящия, настояха от КНСБ на протест зад Народното събрание. Те искат още минималната работна заплата да достигне 850 лв.

Синдикалистите бяха украсили елха, на която вместо играчки бяха поставени исканията на работещите. Недоволството е под надслов "Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата".

„Днес носим конкретни законодателни предложения, за да улеснят депутатите в изпълнението на исканията им“, заяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов.

Депутатите продължават обсъждането на промените в Изборния кодекс

Протестиращите връчиха своите искания на депутатите. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе при протестиращите и обяви, че има доста голямо съвпадение между исканията на левицата и синдикатите.

„Ние сме внесли още от 21 октомври Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, ще се борим минималната работна заплата да достигне 850 лв., тоест 50% от средната такава, ние също искаме повече пари за социални политики, така че нашите искания се припокриват”, каза тя.

Сред исканията на конфедерацията са въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната заплата, увеличение с поне 13% на всички заплати в обществения сектор и с минимум 20 на сто за агенциите, работещи на терен.

Припомняме, че на 19 септември конфедерацията започна национална протестна кампания “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”, която и до момента се провежда на територията на цялата страна.

Протестът на синдикатите блокира движението в центъра на София (обзор)

Няколко седмици след като на 11 ноември бе проведена демонстрация пред парламента и протестно автошествие по основните булеварди на София, с които бяха поставени исканията в съвместната декларация с КТ “Подкрепа”, Конфедерацията отново днес ще изрази несъгласието си с липсата на нов бюджет за 2023 година.

Днес народните представители ще продължат с окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс и с приемането на решение, с което да възложат на Министерския съвет да приеме програма за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия.

Снимки в статията: Тодор Пантилеев/ Дарик радио

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм