Мащабно протестно автошествие на КНСБ и Подкрепа блокира движението по централните столични булеварди в обедните часове.

Синдикатите настояха за по-високи доходи и за минимална работна заплата, не по-малка от 850лв. В демонстрацията се включиха работещи от цялата страна, трудещи се в различни сфери.

Синдикатите на протестен митинг пред парламента (снимки)

Близо половин час бе нужен, за да успеят всички автомобили от шествието да потеглят от началната му точка. 

Протестиращите се събраха пред сградата на Народното събрание. Със знамена на синдикалните си организации те слушаха и аплодираха изказванията на председателите на отделните синдикати.

В протеста се включиха представители на работещите в образованието, здравеопазването, транспорта, МВР, затворите, както и други сфери.

Радев пред синдикатите: Служебното правителство ще внесе базов бюджет, но трябва консенсус

Недоволните настояха за отмяна на ангажимента за намаляване на въглеродните емисии с 40%, който страната ни е поела по Плана за възстановяване и устойчивост. Минимална заплата от 850лв и ръст на приходите с 13%, поискаха още протестиращите.

Кулминацията на протеста настъпи със старта на автошествието. Паркирани коли, подредени в 2, а на места и в 3 колони, заеха участъка на бул. Цар Освободител между Софийския университет и ул. Раковска. Друг лъч огради площада около храм-паметник Александър Невски.

Шествието потегли малко след 12 часа. 27 минути разделиха момента, в който първата кола поведе колоната и момента, в който последната се изтегли от участъка.

Синдикати и работодатели - партньори в исканията си към правителството и политиците

В това време по трите останали лъча на кръстовището пред ректората се образуваха големи задръствания. При преминаването на последния протестен автомобил, полицаят, регулирал движението потегли с патрулката, а коя от образувалите се дълги опашки ще има предимството да си тръгне първа от кръстовището, определи светофарът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм