Бумът на заразените със скарлатина у нас се дължи на слабото внимание, което лекарите обръщат на стрептококовите инфекции. Това е причината за многото недобре лекувани и многото неглижирани случаи, заяви пред Дарик вирусологът проф. Тодор Кантарджиев и уточни, че тази година колегите му са впечатлени от разликата в значително по-големия брой на заразени деца.

Какво е скарлатина: Всичко, което трябва да знаете

Характерно за тази бактерия обаче е, че тя е много чувствителна към пеницилинови антибиотици, които са сред най-евтините. Груба грешка е лечението в този случаи с други групи антибиотици, които са по-скъпи.

Проф. Тодор Кантарджиев   /Снимка: БГНЕС

Характерно за възрастта е, че децата до 3-годишна възраст много рядко боледуват от скарлатина. Най-много боледува възрастовата група от 5 до 10-годишна възраст, което обаче съвпада с момента, в който децата са в детски градини и начални класове в училище.”

Стряскащ ръст на случаите на скарлатина у нас

Проф. Кантарджиев посочи, че пеницилиновите антибиотици трябва да се приемат на по-кратък интервал от време.

„Майките не трябва да се притесняват, че антибиотиците, които са много активни срещу стрептококите, са най-евтините. Това не бива да притеснява интелигентната и образованата жена. Това може да притеснява жена, която не знае парите на мъжа си и да търси скъпия антибиотик. Скъпият антибиотик обаче има индикация за много по-различни инфекции,” посочи професорът.

Чудо за тялото: Средиземноморска диета - ползи, меню, въпроси

Той допълни, че за съжаление в последните две години има много пропуски в антибиотичната политика в държавата. Според него лекарите трябва да се придържат към утвърдените схеми за употреба на антибиотици, а не самоволно да измислят други. Редно е също така тези от лекарите, които са забравили симптомите на скарлатината, да си ги припомнят, добави експертът.

Какво е важно за родителите?

Много е важно родителите на децата в групите и класовете да се организират, за да бъде осигурен бърз тест за децата, който да докаже дали в гърлото има стрептококи.

Бум на варицела: Какво трябва да знаем за заразата?

 „Тези тестове съм ги въвел с колеги от 20 години в страната. Те се правят като бързите тестове за коронавирус. Те са много важни не само при шарката, но и при ангина, за да се знае кога да се дава антибиотик. Надявам се, че аптеките ще проявят някаква гъвкавост и активност, за да доставят такива тестове, иначе ги има в големите лаборатории,” обясни още проф. Тодор Кантарджиев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм