Рязък и сериозен ръст на случаите на скарлатина у нас. За това съобщават лекари, родители и директори на училища и детски градини, информира bTV.

Отива ли си грипът?

Тенденцията се потвърждава и от лабораториите. От началото на годината в страната са регистрирани 2673 случая. За сравнение - за същия период на миналата година те са едва 41. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Медиците обясняват скока с това, че ограничителните антиковид мерки са нарушили нивата на имунитет. Здравните власти пък напомнят, че симптомите са температура, повръщане, болки в гърлото, ангина, характерни обриви по кожата и лигавиците и левкоцитоза.

Ръст на заболелите от скарлатина и варицела във Варна

„Има огромен скок - поне 100%. Тази година има изключително много нетипични форми - протичат или само с ангина, или само с обрив. Има и много здрави деца, които са заразоносители. Затова се разпространява доста бързо. Има класове с 30 деца, само седем не са носители“, обяснява педиатърът д-р Захаринка Гочева.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм