Руската пропаганда през свързани интернет сайтове драстично е намаляла през последните три месеца. Това съобщи в предаването „Кой говори“ политологът проф. Димитър Вацов, председател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания.

„Ние не можем да кажем защо тази изработена мрежа за социално влиение започна да се прочиства“, каза проф. Вацов. Той припомни, че тази пропагандна кампания е започна през ноември 2022 г. и с бързи темпове е разпространила над 150 000 публикации, които впоследствие са затихнали. Политологът припомни и, че в тях е излизало името на съпредстедателя на ДПС Делян Пеевски с образ на „евроатлантически ястреб“.

Преди дни Пеевски настоя прокуратурата, ДАНС и МВР да проверят стотици сайтове в България за разпространение на проруска пропаганда. Сигналът се отнася до мрежа от 400 роботизирани сайта, които водят дезинформационна война и прокарват пропаганда, съобщиха тогава от пресцентъра на ДПС. За тази Машината от сайтове-гъби стана ясно преди повече от година от регулярните доклади за руската пропаганда именно на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. На базата на количествени и качествени наблюдения от фондацията свързват пропагандното разпространение и неговия генезис точно с депутата Делян Пеевски и медиите, с които преди бе официално свързван, а сега - неофициално.

„Пеевски доста закъсня със своето сезиране на прокуратурата и ДАНС. Аз много се надявам, че ДАНС отдавна са се самосезирали, още когато ние съобщихме за 400-те сайта“, посочи проф. Вацов и определи сигналите на депутата от ДПС като „след дъжд качулка“. Според него е възможно проруската пропаганда да е секнала, защото голяма част от тези сайтове са били осветени.

В „Кой говори“ Петко Петков, активист и ИТ експерт, живеещ в Киев, обясни, че той и група доброволци откриват свързаностите между сайтове и фейсбук групи. „Успяхме да открием едни интересни връзки, вследствие на което създадохме софтуерно решение да визуализираме информацията и да намираме интересни връзки между страници и групи във фейсбук и в различни платформи - представлява голяма космата топка с десетки хиляди връзки между тях“, обясни Петков. Той уточни, че са открили трол мрежи от сайтове, които интензивно и по команда разпространяват информации, впоследствие споделяни в свързани фейсбук групи. Сайтовете били с идентични или сходни имена и са захранвани централно с информация.

Петков посочи и, че работата им не може да бъде определена като цензура, тъй като те разобличават свързаности на несъществуващи потребители, а не коментари от реално съществуващи профили.

Проф. Вацов пък добави, че напоследък руската пропаганда е започнала да използва културно историческите и идентичностните чувства сред потребители и посочи случаите с премахването на паметника на Съветската армия и фейк новината за демонтаж на паметника Шипка.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм