„Българската православна църква се ползва с привилегии, като например тази, да не плаща данъци за своите имоти. Това обаче е в разрез с Конституцията“. Това заяви в предаването „Кой Говори“ професор Дилян Николчев, преподавател по църковно право в СУ.

Темата за имотите на църквата отново влезе в обществения дневен ред след репортаж на журналиста от бТВ Стоян Георгиев. Двамата събеседници в студиото на Дарик се обединиха около мнението, че няма нищо лошо в това Църквата да разполага с голям брой имоти, проблемът е че за тях не се плащат данъци. Проф. Дилян Николчев допълни, че дори не съществува единен църковен регистър на имуществото на БПЦ.

Според Стоян Георгиев пък е невъзможно дори да се направи такава справка. В неговото разследване се обръща специално внимание на Драгалевския манастир и земите в столичния квартал „Манастирски ливади“. Става дума за стотици декари на стойност близо 1 милиард лева. Георгиев акцентира и върху района на площад „Св. Неделя“ и улица „Съборна“, където се намират луксозни бутици, а не се знае дали наемите им се облагат с данък.

Преподавателят по църковно право в СУ поясни, че според Закона за вероизповеданията, БПЦ е юридическо лице и никъде в закона не пише, че е освободена от данъци. Институцията обаче може да ползва определени облекчения. Стоян Георгиев и проф. Николчев припомниха и че учудващо НАП спира проверката на имотите на Църквата след кончината на патриарх Неофит. Остава въпросът и проверяват ли се физически лица от клира, като беше даден примерът с пловдивския митрополит Николай, който открито демонстрира луксозен начин на живот.

Целия разговор чуйте в звуковия файл