Как мекото време накара цените на природния газ да спихнат като спукан балон с въздух, засега – е темата, която професор д-р Милен Балтов избра за рубриката „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток. Позовавайки се на световните икономически издания, той направи препратка към прогнозата му за цените на газа от началото на септември 2022 г.. Тогава в студиото на Дарик той прогнозира рязък спад през ноември и насочи вниманието към тотално грешната политика на държавниците, гласуващи пакети за антикризисни мерки в размер на стотици милиарди, които излизат от джоба на работещи бизнеси и хора за да се влеят в не работещи решения.  А печатането на пари още от Ковид кризата до днес определи като „абсолютна лудост, липса на лидерство и погазване на законите на икономиката“.

Днес в края на ноември прогнозата на икономиста се оказа точна, а поредицата от гафове продължава, и в Европа, и отвъд океана.

 „Още през септември беше ясно, че няма да са нужни подобни количества природен газ. Но ако реакцията на Ковид беше - печатане на пари, за голямо съжаление отново се допуска същата грешка с високите цени на енергийните източници.

Това е антилогично и антипазарно“, категоричен е водещият икономист.

И припомня, че целта с намаляването на потреблението на едно нещо е то да не се компенсира или както е в случая, да се поощрява клиента към повече потребление.

Ако още тогава имаше политика за сваляне на потреблението, много възможно и цените щяха да паднат надолу. Това, което реално виждаме да се случва, макар поради други фактори.

Наблюдавам цените на борсите в Нидерландия: от 350 евро в края на август, сега стойността е 124 евро. Средната стойност за последните три седмици е под 100 евро на мегават час – енергиен компонент, свързан с цената на природния газ.

И това от цена, нараснала с военните действия над 13 пъти над средната норма за периода за 2018 – 2021 г. Не беше логично да остане на тези нива. Сега сме свидетели на препълни газохранилища в почти всички държави от ЕС в това число и в България. Липсва обаче толкова текущо голяма консумация“, коментира проф. Балтов.

Същевременно 400 хиляди евро струва престоя на ден на един танкер. Доставчиците на втечнен природен газ в момента не могат да се освободят от ненужните количества и започват да свалят цената.

Според проф. д-р Милен Балтов е време да се вдигне сериозен „жълт картон“ на управляващите за всякакви допълнителни харчове и трупане на дългове за решаване на проблемите с инфлацията. За пример той даде опита на Великобритания и най-краткото управление.

Цялата тема, чуйте в звуковия файл от разговора на Никола Попов с проф. д-р Милен Балтов: