Втори ден президентът Румен Радев събира парламентарните сили на консултации за съставяне на редовно правителство.

Разговорите с представителите на „Възраждане“ започват в 9 ч., а в 11 ч. Радев ще приеме „БСП за България“.

„Правителство може да се случи само с първия мандат. Нашите избиратели, когато са ни наредили с 11% пред другите, не са искали пак да получават Денков. Носим си отговорността и ще предложим правителство най-вероятно, след като разговаряме и с другите колеги, и то ще бъде на на малцинството“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след консултациите в понеделник. Той уточни, че бил премиер три пъти и четвърти мандат "е в повече", но отбеляза, че ще предложат премиер от ГЕРБ. 

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори. Това заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на консултациите при президента Румен Радев. Цонев посочи, че изборите са краен вариант и не са решение.

“С отреденият ни вот от избирателите, ние изпълнихме дълга си към държавата, по отношения на възможностите за реализирането на политиките, които са важни за нас. Първата и втората политическа сила през цялото време работиха заедно - и когато свалиха нашите редовни правителсвта и когато ги критикуваха без основание, така че те трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят тези мандати”. Това заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Николай Денков в началото на консултациите при президента Румен Радев.