"С отреденият ни вот от избирателите, ние изпълнихме дълга си към държавата, по отношения на възможностите за реализирането на политиките, които са важни за нас. Първата и втората политическа сила през цялото време работиха заедно - и когато свалиха нашите редовни правителсвта и когато ги критикуваха без основание, така че те трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят тези мандати."

 Това заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Николай Денков в началото на консултациите при президента Румен Радев.

Денков посочи, че подходът, който са демонстрирали в това Народно събрание, ГЕРБ и ДПС е напълно погрешен. По думите му не става ясно кой и за какво иска да работи, а се виждат само “скрити разговори за позиции”.

При настоящата политическа конфигурация не виждаме как бихме могли да реализираме приоритети и задачи си, затова оставаме в опозиция, допълни бившият премиер.

Кирил Петков посочи, че са млада партия и млада управленска коалиция, но знаят колко е трудно да се състави правителство.

"Два пъти ни се наложи и поехме отговорността, защото знаем колко е важно да има редовен кабинет. Избирателите този път ни дадоха позицията на опозиция. Избирателите дадоха на ГЕРБ възможността за седми път да съставят правителство, предния път не успяха", допълни Петков. 

За консултациите на „Дондуков“ 2 дойдоха и  Атанас Атанасов, Божидар Божанов и Кристина Петкова.

След консултациите Денков посочи, че разговорът е бил дълъг и са обсъдили възможностите за правителство, но не и третия мандат. “Има първи и втори мандат, трябва да се направи всичко възможно те да се реализират” каза Денков. По думите му задачата на Борисов е да намери подкрепа, за това, което предлага. “След като свали нашите 2 правителства, не виждам с какви очи иска подкрепа от нас. Нищо не дължим на Борисов”, допълни бившият премиер.