ДПС осъзнава своята отговорност за съставяне на редовен кабинет. Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя, все пак това е волята на българския народ, а не нещо измислено. Това каза в началото на консултациите при президента Румен Радев заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Йордан Цонев. По думите му хората категорични, че не искат нови избори, а искат политическият процес да се стабилизира. Да има мнозинство и  редовен кабинет, който да решава проблемите, посочи той.

Според Цонев заявката на по-малките партии да "сглобят" кабинет не кореспондира с това, че този мандат ще бъде подкрепен от първите две политически сили.

Той ще зависи от мнозинството и волята на първите две политически сили и ние не виждаме никаква разлика в това, освен политическото его, допълни той.

Цонев отбеляза, че ДПС разчита на президента в този процес да бъде в ролята на медиатор и да се опита да убеди политическите сили, че трябва да излезнат с решение от тази ситуация.

На "Дондуков" 2 от ДПС са и останлите заместник-председатели на парламентарната група на Движението Халил Летифов, Хамид Хамид и Искра Михайлова.