Служебният премиер Гълъб Донев се срещна на работен обяд с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев, който е у нас на двудневно официално посещение. По време на разговорите министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху енергийното сътрудничество и приноса на Азербайджан като надежден партньор и гарант в сферата на сигурността на газовите доставки за България и Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа

Премиерът запозна президента Алиев със сериозната и целенасочена работа на служебния кабинет за въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която има основно значение за енергийната сигурност в региона и за диверсификацията  на енергийните източници. Гълъб Донев посочи, че отличното дългогодишно партньорство между София и Баку е добра основа, върху която да се обсъдят възможностите България да получава допълнителни количества газ от Азербайджан. Предвид стратегическото разположение на България и на Азербайджан  по протежение на коридора „Изток-Запад“, премиерът Гълъб Донев открои потенциалните ползи за двете страни от задълбочаване на сътрудничеството в областта на транспорта и свързаността.

Азербайджан твърди, че „е постигнал набелязаните цели“

След официалното посрещане днес, президентът на Азербайджан Илхам Алиев проведе среща „на четири очи“ с българския държавен глава Румен Радев. Обсъдихме доставките на допълнителни количества природен газ за България и ще засегна тази тема на национално равнище, каза след срещата Илхам Алиев. За нас Азербайджан се утвърди като желан, приоритетен и надежден партньор, отбеляза Румен Радев. 

КЕВР дава зелена светлина на интерконектора

Програмата на посещението на президента Алиев предвижда също участие в церемонията утре по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

Стефан Янев пред Дарик: Азерският газ също е свързан с военен конфликт

Българският държавен глава заяви още, че газовата връзка с Гърция дава стратегическо измерение на сътрудничеството. Тя е изключително важна не само за България и съседните страни, но и за региона на Централна, Западна и Южна Европа, добави Радев. Той посочи, че газовата връзка ще даде на България за първи път възможност да получава реално газ от Азербайджан. По думите му този проект променя решително енергийната карта на Европа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм