Комисията за енергийно и водно регулиране даде зелена светлина за интерконектора с Гърция, така че от 1 октомври газовата връзка да влезе в търговска експлоатация. Това съобщи на брифинг председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

След като утре интерконекторът Комотини-Стара Загора бъде официално открит на най-високо ниво, КЕВР ще приеме окончателното решение за цената на природния газ за октомври. Иванов уточни, че се очаква цената да бъде под 240 лева на мегаватчас. По думите му това се дължи преди всичко на въвеждането в експлоатация на интерконектора.

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа

С три решения се даде път на влизането в търговска експлоатация на интерконектора Комотини-Стара Загора.  Първото решение касае изменение на мрежовия кодекс връзката. Второто – смяна на датата за влизане в експлоатация на газопровода - не по-късно от 1 октомври 2022 г. Трето решение е разрешение, което КЕВР дава за започване на лицензионна дейност от дружеството ICGB, обясни пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

Президентът на Азербайджан на официално посещение у нас

По думите му сега се поставя началото на реалната диверсификация за страната.

Иванов определи интерконектора като едно от най-значимите събития в областта на енергетиката през последните няколко години.

А, това, което интересува българските граждани е какви положителни последици ще има от пускането в експлоатация на интерконектора Комотини-Стара Загора. Със знак плюс е очакваната по-ниска цена за природния газ за октомври – под 240 лв. за мегаватчас, която трябва да бъде утвърдена утре.

Има и първи стъпки за използване на газовата връзка за целия район на Югоизточна Европа, като вероятно това ще бъде по посока на Румъния, Унгария и Словакия.

Иванов обясни, че капацитетът на интерконектора е 3 млрд. кубични метра годишно, като от тях е резервиран капацитет в размер на 1 млрд. и 570 млн. кубични метра.

Според Иван Иванов проблемите, които се създават за Европа с доставката на природен газ, ще ускорят процеса и ще го направят реализуем през следващите месеци.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм