България, заедно с Румъния, Словакия и Унгария предлагат на Азербайджан да транзитират допълнителните количества газ, които бяха договорени между страната и ЕК през юли, стана ясно след срещата на държавния глава Румен Радев с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е на официално посещение у нас. Двамата са обсъдили и възможността някои от българските големи промишлени потребители на газ да получават синьо гориво директно от Азербайджан в замяна на сътрудничество с близки до техния профил азерски компании.

Стефан Янев пред Дарик: Азерският газ също е свързан с военен конфликт

Междусистемни газови оператори от България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират допълнителните количества газ, договорени през юли в Баку между ЕС и Азербайджан, посочи президентът Румен Радев.

Предложението ще бъде обсъдено утре по време на двустранните разговори с председателя на ЕК и лидерите на балканските страни, които ще присътват на официалната церемония по пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция. България има готовност в рамките на месец да организира среща на високо ниво и реализацията на проекта да тръгне.

Президентът на Азербайджан на официално посещение у нас

Румен Радев и Илхам Алиев са обсъдили също възможността за директни доставки на синьо гориво от Азербайджан към големи български промишлени производители.

Откъде България може да получи газ

Президентът на Азербайджан заяви, че ще се предприемат допълнителни мерки в областта на енергийната сигурност и определи пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция като събитие от историческо значение. Румен Радев и Илхам Алиев са обсъдили и възможностите за допълнителни доставки на азерско синьо гориво за България. През следващите години Азербайджан ще удвои производството и износа на газ към Европа, добави Алиев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм