В началото на есента стои основният въпрос – ще има ли България достатъчно природен газ, за да задоволи потреблението не само на предприятията, но и на домакинствата. Годишното потребление на газ в страната ни е 3,2 млрд. кубични метра, но две трети от него са нужни именно през зимния период. Основните количества се потребяват от заводите и топлофикациите. Домакинствата у нас са слабо газифицирани – едва 120 000 домакинства ползват газ.

Видео на руски се присмива на Европа, започвала „ледена епоха“

„По-голямата част от газа, който покрива потреблението у нас в момента, идва от два танкера, закупени от Тотал, плюс добавките, които идват  от гръцкия пазар. 26% от газа, който постъпва в Гърция, идва от Русия. Останалият е извън възможността изобщо да бъде руски газ. Това е, което получаваме. Разбира се, и азерският газ, който е част от микса“, обясни за Darik.bg енергийният експерт Васко Начев.

По думите му всички други спекулации, че и сега ползваме 100% или 90% руски газ, са някакви опорки, които не кореспондират с реалностите.

ETUC: Минималната заплата в България не стига за сметките за ток

„Независимо откъде е газът за гръцкия пазар, влизайки в гръцката газопреносна система, той е микс  и става на практика притежание на гръцки търговци. Оттам насетне всеки, който го купи, го купува от гръцки, или пакистански, или други търговци, но той под никаква форма няма специален белег, по който да показва, че газът е руски“, пояснява Начев.

Руският газ

Договорът на България с „Газпром“ изтича в края на тази година. Преди седмици служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че правителството преговаря с „Газпром“ за доставка на всички количества, които имаме да получаваме по досегашния договор.

Русия ще спре доставките на нефт и газ за страните, които въвеждат таван на цените

„Проблемът е, че имаме и допълнителни условия. Едното е този газ, който трябва да вземем, да го разсрочим през месеците в началото на 2023 г. Другото, което обсъждаме, е схемата за плащане - превеждане на сумата в доларова сметка, превалутиране в рубли и превод в сметка в рубли“, каза Христов.

„Дори да кажем, че ще полетим към Марс, ние руски газ няма да получим“, категоричен е енергийният експерт Васко Начев.

Какво ще се случи с цените и заплатите след въвеждане на еврото

„Спомняте си преди десет дни, беше един петък, когато министърът на енергетиката каза, че най-късно днес или в понеделник ще имаме отговор, от тогава минаха повече от десет дни – ни отговор, ни вест, ни кост, както се казва. И това беше очаквано. Само много голяма доза наивност трябва да прояви човек, който не познава първо газовия пазар и не познава отсрещната страна в лицето на „Газпром“, за да очаква, че това ще се случи с бих казал глупави условия, като напримерпромяна на формулата, по която става ценообразуването“. По думите му, ако са искали руснаците да ни доставят газ, нямаше да ни го спират.

Какво ни чака през зимата

Страната ни и към момента има действащо споразумение за доставка на азерски газ - за 1 млрд. куб. м. на година, или една трета от общото потребление. Още около 0,5 млрд. куб. м. са вече резервирани от различни доставчици през газовата връзка с Гърция за внос на алтернативни количества. Останалите обеми могат да се осигурят или с допълнителни заявки към Азербайджан, или чрез LNG, отново през Гърция.

Бедните българи плащат по-високи данъци от бедните германци

„Аз смятам, че газ ще се намери, въпросът е, че той ще бъде на доста по-неизгодна цена от това, което ние можехме да получим с тези шест танкера, които отказахме. Тъй като те бяха на референтна цена спрямо „Хенри Хъб“, която е най-ликвидната борса в света. И тя не се влияе от руския газ. Разбира се, тя се влияе от търсене и предлагане, но цената там е в пъти по-ниска“, категоричен е експертът.

Според него страната ни е изпуснала златен шанс да си гарантира 30-процентна сигурност на потреблението. „Като добавим 30-те процента, които ни осигурява газът  от Азербайджан, и 17-18% от газохранилището в Чирен, остават едни 20 процента, които трябваше да се купуват от пазара от днес за утре, както се казва. Но сега ние ще трябва да доставяме от днес за утре не 20%, а 40%“, пресмята експертът.

Шолц: Германия ще изкара зимата с кураж и смелост въпреки грешките на ерата Меркел

По думите му трябва да си даваме сметка, че когато купуваме от днес за утре, никой няма да ни даде приемлива цена. 

Според него обаче цената трябва да остане на заден план. „Ние говорим за сигурност на доставките, тъй като бъдете убедени, че поведението на руснаците през зимния период ще бъде неузнаваемо. Те ще се опитат максимално да изправят Европа до стената. И на този фон да очакваме, че някой ще благоволи за нас да бъдем изключение, трябва много голяма доза наивност“, посочи Начев.

Фон дер Лайен: С 32% ЕС съкрати доставките на руски газ през 2021

От октомври ще започнем да получаваме цялото количество азерски газ на цената по договора. „Ние и сега получаваме цялото количество, но две трети от него е пазарна цена минус 20 евро на мегаватчас. А от 1 октомври ще започнем да го получаваме на цената по договора, която е в пъти по-ниска от пазарната“, обясни експертът. Относно допълнителни количества азерски газ, за които се споменаваше и от предишното правителство, и от сегашното служебно, няма нищо реално, те са добри намерения.

Откъде можем да получим газ

Сигурното е един танкер – от онези седем, който беше потвърден за октомври, и ще бъде разтоварен на терминала в Мармара в Турция.

Юлиян Попов пред Дарик: Фракингът няма да наруши плодородието на нищо

Другите варианти са да купуваме от виртуална входна точка газов хъб Балкан, ако има предложени количества. Или през гръцката виртуална точка, но там и двете борси работят на референтна цена, която е доста по-висока, тъй като изключително голямо влияние оказват доставяните количества за Европа от „Газпром“.

„Руснаците влияят на цената на газа и всичко, което се предлага на борсите е намалените количества, които те подават. И, естествено, тогава цената се изстрелва нагоре. Борсата не разпознава какъв е газът, откъде е, там единствено цената има значение“, уточни Васко Начев.

Швейцарците заплашени с глоба, ако не пестят енергия

Според енергийния експерт Иван Хиновски България би могла да договори с Италия част от квотите на газ за италианската страна, да влязат и у нас. Това може да го направи служебното правителство, защото не се изисква приемане на никакво законодателство.

Другите източници за внос на природен газ са свързани с Турция, където има големи излишъци на газ, но за целта България трябва да подпише договор за междусистемна свързаност на газопреносните системи на двете страни, което е своего рода дипломатически политически документ. Според Хиновски Турция се подценява като източник на газ, а там има много газ и руски, и египетски.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм