Премиерът Николай Денков е подал сигнал за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов. За това информират от правителствената пресслужба. Оттам уточняват, че Денков е сезирал прокурор Даниела Талева, назначена да разследва данни за престъпления, извършени от главния прокурор или неговите заместници. Официално е уведомен и министърът на правосъдието Атанас Славов. 

Повод за сигнала са данни на главния секретар на МВР Живко Коцев, според когото миналата сряда (3 април) му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Г-н Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража, посочват още от пресцентъра на премиера в оставка.

Според сигнала на Денков натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

Впоследствие късно вечерта на същия ден натиск върху г-н Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване.

Както Дарик вече писа на 4 април главният секретар на МВР подаде оставка, а ден по-късно я оттегли. На този фон ДАНС огласи разследване срещу шефката на Агенция “Митници”, която беше арестувана и обвинена за участие в организирана престъпна група за контрабанда.

По време на заседанието на Софийския градски съд за мярката за неотклонение на Петя Банкова и обвиняемия Стефан Димитров в събота пък стана ясно, че двамата са заснети в хотел край Правец заедно с Живко Коцев. Въпросните снимки “изтекоха” и в някои онлайн медии, а според премиера в оставка това представлява “масирана кампания по професионално и лично дискредитиране”

От пресслужбата на Министерския съвет съобщават, че премиерът Денков призовава прокурор Талева да установи всички факти и обстоятелства дали е налице престъпление, извършено от горепосочените лица, като посочва няколко въпроса, на които счита, че е редно да бъдат намерени отговори:

1. Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 03.04.2024?

2. В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта й и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България, и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на ВКП, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на г-н Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев?

4. Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?

5. Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на г-н Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху г-н Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да - с каква цел? Има ли трети лица, вкл. политици, които са изисквали от тези лица тези действия?

В тази връзка от Министерството на правосъдието съобщиха, че министър Атанас Славов е поискал от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) извършване на пълна проверка за установяване на фактите, и евентуално реализиране на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България.