„Трябва ясно да бъде казано, че едно лице на висша публична длъжност не може да получава подаръци от някакви хора - дали е по личен повод, дали за нещо друго, това са съпътстващи обстоятелства, да не говорим за най-висшата професионална длъжност в МВР, не може да получава скъпи подаръци, ако иска да ги получава подаръци от бизнесмени, той не трябва да е на тази длъжност. Няма как да не останат съмненията“. Това коментира Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд в предаването „Кой говори“ по Дарик.

Повод на думите му са изтеклите преди дни снимки, показващи главния секретар на МВР Живко Коцев и обвиняемия заедно с шефката на митниците Стефан Димитров, в обща компания. На две от снимките се вижда как Коцев е с бившия министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова в кола на летището, като показва скъп часовник на китката си. По-късно премиерът в оставка Николай Денков обяви, че Коцев му е доверил, че е получил часовника като „подарък от приятели във връзка с личен празник“.

Янкулов обърна внимание, че в последните дни Коцев отсъства от публичното пространство, като някой друг говори от негово име – и Денков, и ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ, който коментира, че и.ф. главният прокурор, шефът на КПКОНПИ и градският прокурор са се срещали с Коцев и са го притискали да подаде оставка. Самият Коцев миналата седмица първо подаде оставка, после я оттегли като заяви, че е бил натискан да се оттегли от поста в МВР. Това пък беше използвано от служебния премиер Димитър Главчев като основание да не отстранява от поста вътрешния министър Калин Стоянов в служебния си кабинет, който ПП-ДБ припозна като човек на ГЕРБ.

„Главният секретар публично мълчи. Други хора се обясняват за него. Това не е сериозно - липсата му в публичното пространство и отсъствието на адекватно обяснение какво се случва покрай тези вещи, които явно е получавал“, заяви Янкулов. Той определи като несериозно и оправданието, че Коцев мълчи, защото така е бил посъветван от ПР-ите на МВР.

Според Янкулов изтичането на снимките е „контролирано изпускане на информация от ръководството на институцията“.

„Целта е тази информация, която е събрана в рамките на наказателното производство (б.р. - срещу шефката на Митниците) да бъде използвана с цел публично дискредитиране, а не с цел доказване на престъпление. Държавните органи не могат да действат като журналисти“, заяви експертът.

Той коментира и, че ако наистина е имало среща между и.ф. главния прокурор, градският прокурор на София и шефа на КПКОНПИ, вероятно наистина Коцев е бил посъветван да се оттегли от поста на главен секретар.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.