По повод навършване на 8 месеца от съставяне на кабинета премиерът акад. Николай Денков даде отчет във Фейсбук, отговаряйки на въпроси на граждани и журналисти. Министър-председателят коментира темите за мигрантите, ротацията, промените в образованието, новата ядрена мощност на АЕЦ “Козлодуй” и др.

"Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър - с Мария Габриел да сменим местата си", беше едно от изказванията му по време на запитванията. 

Денков обясни, че през другата седмица ще се навлезе в дискусията, кои министри ще бъдат сменени, и отново сподели позицията си, че промените следва да са минимални, но добави, че Мария Габриел, като премиер, ще работи с тези министри, така че нейното мнение е много важно. Запитан, доколко са основателни аргументите на ГЕРБ, че те имат едно министерство и че сега се опитват да им го вземат, той отговори: "Нищо, не се опитваме да им вземем. Правим ротацията само ние с Мария Габриел да си сменим местата. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал премиер. Извинявайте, ама това е повишение, не е понижение. Така че цялата тази теза - как, разбирате ли, ГЕРБ ще бъде ощетен - е абсолютно несъстоятелна. Другият въпрос е, че действително трябва да видим дали има министри, които не се справят с работата си, но това е съвсем друг въпрос."

Във връзка с връщането на мигранти той поясни, че всичко остава същото, единственият ни ангажимент е да действаме по-бързо: "През тези години, от 2007 година до момента, има някаква динамика, която всъщност не е довела до никакви сериозни проблеми в България. Бройките са между няколко десетки в някои от годините и до няколко стотици в други. Говоря за общите бройки за Австрия. Отново да повторя, миналата година 113 човека са били приети и това е. Нищо особено не се е случило. А колко хора България е върнала към други страни, горе-долу същото, защото виждате, че бройката през годините остава една и съща. В началото на тази година сме върнали повече хора, отколкото сме приели. Пикът намалява и това е след подписване на тристранното споразумение, тоест декларация с Австрия и Румъния. Нищо особено не се случва, просто опозицията се опитва да плаши хората".

Денков отчете и намаляване на броя на жертвите при ПТП след влизане в сила на промените, свързани с отнемането на автомобили при положителни проби за алкохол и наркотици", отчете още премиерът.

Във връзка с приемането ни в Шенген и по суша Денков заяви, че единствената съпротива идва от няколко политици в Австрия, които имат право да вземат това решение.

Той коментира и промените в образованието като заяви, че ако искаме да привлечем мотивирани студенти в нашите ВУЗ-ве, трябва да осигурим по-добри условия и да подобрим качеството, съвместно с ректорите. Запитан дали български университети могат да попаднат в топ 50, Денков отговори: "Това е много амбициозна задача, но "топ 100" и "топ 200" са съвсем реалистични цели и аз знам как бихме могли да отидем там. Но университетите предпочитат да си работят по техния си начин - на принципа "дайте ни финансиране, ние ще си действаме както досега, вместо да се опитаме да намерим средствата и начините, по които да започнат да работят още по-добре, още по-качествено и да привличат още повече студенти от чужбина, и съответно да се вдигат и в международните класации".

Премиерът информира и за новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“. Той каза, че до края на март тази година се очаква първата оценка от „Уестингхаус“ за прогнозна цена и ще се тръгне към подготовката на инженерния проект, който ще бъде готов в средата на следващата година. Тогава ще бъде подписан окончателният договор с цена и изпълнител. Строителството ще започне във втората половина на 2025 и ще продължи до 2033 г. 

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм