"Народното събрание е върховният и най-демократичен орган в една парламентарна република, но това, че си на власт и имаш мнозинство, не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, дори самата Конституция". Това коментира президентът Румен Радев по повод наложеното от него вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. Той участва в ритуал по повод Трифон Зарезан в област Монтана.

"Това убеждение ни води в една опасна посока, защото оттук нататък всяко конституционно мнозинство, всяка безпринципна и паянтова сглобка може да променя основния закон съобразно своите текущи интереси и зависимости. Затова с моето вето, което влиза в Парламентарната комисия, и все пак давам шанс на мнозинството да покаже, че може да работи без да показва основополагащи принципи на законотворчеството и на правото държава. Вече става все по-видно, че истинската цел на промяната на конституцията не е била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт. Ето такива процеси вървят в момента", каза той.

Държавният глава коментира и бъдещата ротация като отново повтори, че президентската институция винаги е готова за предсрочни избори, както и за връчване на мандат за съставяне на правителство: "Аз имам ясна роля според Конституцията да проведа консултация с парламентарно представените партии. След това да възложа мандат на първата политическа сила. Оттам нататък това е техен проблем и как те ще го решат, те първи ще видим. Но при всички положения това не е ротация, а подаване на оставка на цялото правителство заедно с министър-председателя. И оттам цялата процедура се задвижва на ново."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм