Продължават боевете в ивицата Газа, въпреки че беше приета първата резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня. Израел отмени среща във Вашингтон, след като САЩ отказаха да наложат вето на документа.

Очевидци в Газа съобщават, че израелски военни самолети са бомбардирали южния град Рафах, както и за ожесточени престрелки около болниците в близкия град Хан Юнис и град Газа.

Предупредителни сирени за ракетна опасност прозвучаха и в израелски градове близо до Ивицата. Резолюцията, приета от Съвета за сигурност на ООН, призовава за "незабавно" прекратяване на огъня до края на Рамазан и "незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници".

Досега Вашингтон не беше съгласен с формулировката "прекратяване на огъня" и използваше правото си на вето при гласуването на няколко по-ранни резолюции.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд посочи, че са се въздържали от гласуването, защото не са съгласни напълно с резолюцията и текстът не включва осъждане на "Хамас". "Прекратяването на огъня може да започне незабавно с освобождаването на първия заложник и затова трябва да окажем натиск върху палестинската групировка да направи точно това", каза тя.

Израелското армейско радио съобщи малко преди началото на заседанието на съвета, че израелският премиер Бенямин Нетаняху ще отмени пътуването на планираната делегация във Вашингтон, ако САЩ не наложат вето на резолюцията.

На фона на нарастващия глобален натиск за примирие във войната, която доведе до смъртта на повече от 32 хил. палестинци, САЩ се въздържаха от гласуването. Така те позволиха Съветът за сигурност да поиска незабавно прекратяване на огъня по време на Рамадан, който приключва след две седмици.

Резолюцията също така изисква незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. Израел твърди, че "Хамас" е отвлякъл 253 души по време на атаката си на 7 октомври.

Резолюцията на Съвета за сигурност подчертава още спешната необходимост от разширяване на потока от хуманитарна помощ и засилване на защитата на цивилните в цялата ивица Газа.