Историографът Митко Иванов и автор на книгата „Мълчанието на Александър“ е специален гост на представянето на филма „Дарителите. Хората с големи сърца“, който ще бъде излъчен от 16.30 часа днес в Културния дом на НХК в Бургас в рамките на Международния фестивал на документално историческо кино DOCK FILM FESTIVAL. Това е втория филм от поредицата, посветен на големите дарители и общественици, сред които е и „Бащата на Бургас“ – Александър Георгиев-Коджакафалията.

„Това е предпремиера на филма и трябва да се приеме като комплимент за Бургас. Представянето ще бъде след месец в София. А за първи път в историята на международния фестивал един филм ще се излъчва два пъти“, каза пред Дарик Митко Иванов.

Поредицата е създадена по инициатива и с финансирането на фондация „Лъчезар Цоцорков“ и е реализирана от Ема Константинова (сценарист и режисьор) и Румен Василев (оператор). Тя се състои от 4 филма по 27 минути и представя живота и делата на някои от най-значимите български частни дарители и благотворителни организации, действали от средата на 19 век до 1944 година.

Днес, след прожекцията на филма в Бургас, желаещите могат да зададат своите въпроси към Митко Иванов, който е и участник в лентата и е част от екипа по създаването й.