Предполагаемата бивша любовница на Владимир Путин Светлана Кривоногих е сред руснаците, обект на санкциите на Обединеното кралство, наложени в сряда по повод посещението на Володимир Зеленски в Лондон, пише "The Guardian".

Външният министър Джеймс Клевърли обяви нов кръг от санкции срещу свързани с Кремъл лица и военни образувания, замесени в руската инвазия в Украйна. Те включват производител на дронове, фирма за части за хеликоптери и компания за авиационен софтуер.

Съпруги и майки на загинали руски войници в Украйна получиха кожени палта като компенсация (видео)

Най-острата и лична мярка обаче засяга Кривоногих, рускиня, работила като чистачка през 90-те години, преди да се срещне с Путин в Санкт Петербург. Руският разследващ сайт "Проект" твърди, че Путин е баща на дъщерята на Кривоногих Луиза.

Снимка: Facebook

Путин има две възрастни дъщери от бившата си съпруга Людмила. Той не е коментирал твърденията на "Проект".

През 2021 г. офшорно изтичане, известно като Pandora Papers, разкри как Кривоногих забогатява, след като Путин стана президент на Русия през 2000 г. Тя придобива няколко имота, включително луксозен апартамент в Монако, закупен през 2003 г., същата година, в която ражда дъщеря си.

Зеленски пред британския парламент: Русия ще загуби, победата ни ще промени света (видео и снимки)

Кривоногих също така стана акционер в Bank Rossiya, банка от Санкт Петербург, известна с връзките си с вътрешния кръг на Путин, и придоби дял в National Media Group. Нейните публикации „последователно насърчават руското нападение в Украйна“, каза външното министерство на Обединеното кралство.

Снимка: Facebook

Кривоногих купува апартамент с изглед към яхтеното пристанище на Монако за 3,6 милиона евро чрез офшорна компания Brockville Development Ltd. Фирма за професионални услуги от Монако е уредила тайната покупка. Техните клиенти включват руския петролен търговец Генадий Тимченко, който познава Путин поне от началото на 90-те години на миналия век, и Петър Колбин, приятел на президента от детинство, вече покойник.

40 държави готвят бойкот на олимпиадата, ако участват руски и беларуски спортисти

Изтичането на 11,9 милиона данни от Pandora Papers хвърля нова светлина върху непрозрачните финансови дела на приятелите и близките на семейството на Путин. През 2020 г. "Проект" разкри, че Кривоногих е натрупала състояние от 100 милиона долара от участието си в Bank Rossiya, която се използва широко от бивши колеги на Путин от КГБ.

Едно от 5-те лица, санкционирани в сряда, беше Борис Титов, руският президентски комисар по правата на предприемача. Титов получи работата, след като купи голямо лозе в предполагаемия дворец на Путин близо до черноморския курорт Сочи, съобщи външното министерство.

Русия е уверена в своята победа, заяви Путин

Тези нови санкции ускоряват икономическия натиск върху Путин, подкопавайки военната му машина, за да помогнем на Украйна да надделее. Решен съм, в съответствие с нашите закони, че Русия няма да има достъп до активите, които сме замразили, докато не сложи край, веднъж завинаги, на заплахите си за териториалния суверенитет и цялост на Украйна", заявиха от Обединеното кралство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм