Около 40 държави могат да бойкотират следващите олимпийски игри, което ще направи цялото събитие безсмислено, каза полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук, цитиран от Би Би Си.

Коментарите му дойдоха, след като Полша, Литва, Естония и Латвия заедно отхвърлиха плана на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на руснаци и беларуси да се състезават през 2024 г.

Какво ще стане със стадионите в Катар?

Украйна заплаши да бойкотира Олимпийските игри в Париж, ако това се случи.

МОК заяви в четвъртък, че всеки бойкот само ще "накаже спортистите".

Бортничук подчерта, че вярва, че ще бъде възможно да се изгради коалиция от 40 държави, включително Великобритания, Съединените щати и Канада, които да подкрепят бойкот на плановете на МОК преди срещата на 10 февруари.

Русия е уверена в своята победа, заяви Путин

Той добави: „Като се има предвид това, не мисля, че ще се сблъскаме с трудни решения преди олимпиадата и ако трябва да бойкотираме игрите, коалицията, в която ще участваме, ще бъде достатъчно широка, за да направи провеждането им безсмислено.

МОК обяви миналата седмица, че ще „проучи път“, за да позволи на руски и беларуски спортисти да се състезават в Париж под неутрален флаг, добавяйки, че „нито един спортист не трябва да бъде възпрепятстван да се състезава само заради паспорта си“.

Този ход предизвика осъждане, като правителството на Обединеното кралство заяви, че планът е „отдалечен свят от реалността на войната“.

ЕС планира да наложи нови санкции на Русия

Министърът на спорта на Украйна Вадим Гутцайт каза, че спортните органи на страната трябва да „засилят комуникацията“ с международните федерации, за да запазят забраната за руски и беларуски спортисти, която беше наложена от изпълнителния комитет на МОК веднага след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Въпреки това президентът на МОК Томас Бах оттогава каза, че това е предназначено само като "защитна" мярка към тези спортисти и сега настоява, че те не трябва да бъдат дискриминирани.

Лавров: Западът цели да унищожи Русия

В четвъртък министрите на спорта от Латвия, Литва, Естония и Полша заявиха, че „всяко усилие на Международния олимпийски комитет да върне руски и беларуски спортисти да се състезават, дори под неутрален флаг, трябва да бъде отхвърлено“.

Те добавиха: „Усилията за връщане на руски и беларуски спортисти на международни спортни състезания под булото на неутралитета легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези страни“.

За 5 месеца сме изнесли оръжия за над 1 млрд. евро

И те призоваха "всички международни спортни организации и федерации" да отстранят руски и беларуски спортисти от международни състезания, докато войната приключи.

Правителството на Съединените щати заяви, че подкрепя спирането на руските и беларуските спортни ръководни органи от международни спортни организации и също така насърчава организациите да спрат да излъчват събития в двете страни.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер добави, че ако на спортистите е разрешено да участват в събития като олимпиадата, то трябва да бъдат като неутрални спортисти и „трябва да е абсолютно ясно, че те не представляват руската или беларуската държава“.

Резников: Русия планира мащабна офанзива на 24 февруари

МОК повтори, че все още не са провеждани дискусии относно връщането на руски и беларуски спортисти в състезанията и предупреди Украйна и други нации за последиците от заплахата с бойкот.

„Заплахата с бойкот на Олимпийските игри, която НОК на Украйна в момента обмисля, противоречи на основите на олимпийското движение и принципите, които то защитава“, пише МОК в документ с въпроси и отговори, публикуван в четвъртък.

ЕС планира да обучи допълнително 15 000 украински войници

Бойкотът е нарушение на Олимпийската харта, която задължава всички НОК да „участват в игрите на олимпиадата, като изпращат спортисти“. Както показва историята, предишните бойкоти не са постигнали своите политически цели и са служили само за наказване на спортистите от бойкотиращите НОК."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм