Световното първенство в Катар е история. Осемте стадиона бяха представени също толкова ефектно, колкото и футболистите. Но какво ще се случи с тях?

ФИФА и домакините са изготвили наследствен план, който включва последващото използване на отделните стадиони. Това по същество се основава на декларации за намерение, чието изпълнение все още не може да бъде оценено, пише ZDF.

Футболът ни прави хора: Емоционална сцена с бездомник, която обиколи света (ВИДЕО)

„Стадион 974“ ще бъде разрушен. Той е построен от същия брой цветни контейнери за превоз на пристанището в Доха. Планува се стадионът с 40 000 места, който струва 700 милиона евро, да изчезне.

Покривът, както и демонтираните седалки, ще бъдат дарени на развиващите се страни.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино определи решението като "част от наследството на това Световно първенство, устойчивостта му и начина на мислене за околната среда". Засега обаче не е известно кой ще е получателят на даренията.

Емилиано Мартинес даде обяснение за срамното поведение (ВИДЕО)

Промени очакват и стадион „Лусаил“, на който се проведе последният мач между Франция и Аржентина. Той е проектиран от звездния архитект Норман Фостър, но се планира 88 000 места да бъдат премахнати, като на горните етажи ще се поместят магазини, кафенета, здравни центрове. Проучват се различни варианти извън футбола.

Пазаруване вместо футбол

На стадион „АлБайт“, където се проведе първият мач, ще бъде преустроен само първият етаж. Там предстои да се "нанесе" търговски център с 5-звезден хотел, за който ще бъдат намалени близо половината от 60 000 места.

„До последния съдийски сигнал мислех за семейството си“. Кой е Лионел Меси?

Според плана останалите пет стадиона ще се използват за футбол, четири от тях с половин капацитет от 20 000 зрители.

Конкретните клубове от първа дивизия са именувани само на стадион "Ал Джануб" и "Ахмад бин Али".

Стадион „Ал Тумама“ ще бъде „Дом на два местни футболни клуба“.

Финал на финалите! Меси изпълни мечтата си и качи Аржентина на световния връх

Къде ще бъде женският национален отбор?

„Много вероятно е Катар да е страната с най-голяма гъстота на стадиони в света“, пише „Süddeutsche Zeitung“.

За Education City Stadium се предвижда да стане площадка за университетски спорт и бъдещия дом на женския национален отбор на Катар. След кратка пауза от 2010 г., този отбор не се е появявал публично от 2014 г.

Няма почивка: Мбапе се завърна към тренировките с ПСЖ

Дългосрочна цел за Олимпиадата

Планирането е най-ясно за международния стадион „Халифа“, който е единственият не реконструиран. Там националният отбор на Катар ще играе своите международни мачове, както прави от 1976 г. насам.

Колкото и неясни да са плановете за използването на други стадиони, офанзивната спортна стратегия на Катар е ясна. В допълнение към многобройните индивидуални събития, тук ще се проведе Купата на Азия по футбол през 2023 г. и Азиатските игри през 2030 г. Дългосрочната цел е: Летни олимпийски игри през 2036 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм