„Винаги съм знаела, че създаването на правителство в сегашната ситуация няма да премине безпроблемно. Има разрушено доверие между политически сили. Има разрушено доверие в институциите, в хората, които ги представляват. Разрушаването на доверие е по-лесно, изграждането е по-труден процес, който не се случва със спечелването на изборите или осигуряването на мнозинство. Виждаме, че в момента има съставено евроатлантическо мнозинство, но онова, което се поставя в момента под риск е доверието между партньорите”, обясни тя и изрази надежда да преминат през премеждието.

Йотова: Готви се заговор срещу българската държавност на всякакви нива

Според нея изтеклият запис поставя ситуацията в два варианта:

„Или да взриви всичко, или да катализира  и този урок да изпрати необходимите сигнали до хората, които взимат решения, че те трябва да съзнателно да изграждат доверие. За мен в момента най-важното в България не е правителството, а мнозинството”, каза още тя.. По думите ѝ, ако едно мнозинство бъде стабилно и изградено на ясни принципи и програма, може да излъчи правителство, ако то не се справи, да излъчи второ.

Според Нейнски хората в изпълнителната власт не трябва да бъдат ярки политически фигури.  „Трябва да се смени начинът на мислене. Тази сглобка е по необходимост. Ако ГЕРБ-СДС можеха да направят правителство – щяха. Ако ПП-ДБ имаха тази възможност и те щяха. Очевидно не могат, Тоест имат нужда един от друг. Това, което ще бъде гаранция, че няма да прекрачват закона е законодателната програма, която ще приемат и провеждат хората, които са избрали”, посочи Нейнски.

От ЕК потвърдиха, че Фон дер Лайен и Кирил Петков са били в контакт

Правителство с ярки политически фигури няма да работи, а неуспехът ще бъде платен от всички. „България ще бъде тласната по път, който ще е абсолютно непредсказуем. И ГЕРБ-СДС, и ПП, и ДБ трябва да знаят, че са задължени да успеят. Трябва намерят заедно решенията, през които да минат,за да укрепят доверието помежду си.  Ярките политически фигури не са пътя, по който могат да постигнат този успех”, посочи още Надежда Нейнски.

 „Отдавна в политиката аргументите започнаха на отстъпват на емоционални чисто лични неща. Търсят се компромати. Кое е истина и кое не е в света социалните мрежи? Политическият живот става все по-труден и по-драматичен”, заяви Нейнски.

По думите ѝ демокрацията минава през това да убеждаваш хората в правотата си чрез аргументи, а когато вземеш властта трябва да изпълниш това, което си обещал предварително.

„Триковете в политиката, спекулациите – те да ни подкрепят, а после ние ще си правим каквото искаме, довеждат до това, че в България все по-малко хора смятат, че си заслужава да се подкрепи една или друга политическа сила”, добави тя.

Тома Биков: Не искаме министерски кресла. ПП трябва да преосмисли кабинета си

По думите ѝ младите и по-утвърдени политиците не могат да се срещнат по-средата, заради сблъсъка на поколенията. „И едните, и другите смятат, че знаят всичко. Винаги се търси съчетание на компетентност и на свежи идеи, нови практики и подходи. Няма черно-бели неща в политиката, както и в живота”, коментира бившия външен министър.

Нейнски уточни, че едно от нещата, които се оказват най-разрушителни за политик е, когато загуби усещането за пулса на обществото.

„Контактът с хората е много важен. Много често в политиката се казва – не искам да излъжа избиратели си. Разбира се, че е така, но трябва да си даваш сметка, че в тази държава живеят и други хора, освен избирателите ти. Трябва да убедиш и останалите хора в смисъла на това да дадат подкрепа за едно управление, което ще промени и техния живот”, добави тя.

Йорданова: Правят се опити за изместване на фокуса от реалните проблеми

Надежда Нейнски даде пример с промяната в Закона за съдебната власт. „Надяваме се хората да имат това, което винаги са искали – законност, да има достъп до нея. Това са ключови неща и независимо дали си ляв, десен или центрист – нормалния човек иска законност. Сигурно елитите имат страхове, но хората под елитите очакват законност”, поясни тя.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм