Посланикът на Полша в България Негово превъзходителство д-р Мачей Шимански представи в хасковския Младежки център авторската си фотографска изложба „Птиците в България през очите на един поляк“.


Първият дипломат на Полша у нас бе посрещнат от кмета на общината Станислав Дечев и заместникът му Мария Вълчева. 


Експозицията, подредена във фоайето на Младежкия център, ще остане и през следващите седмици. Гостуването й в Хасково е благодарение и на джаз-музиканта Димитър Русев – Мутата, който вече 20 години работи по проекти с Полския културен център в България. 


Изложбата представи фотографът от Хасково Славян Костов. Той подчерта, че „заснемането на птици е изключително сложна област във фотографията, много емоционална и не винаги удовлетворяваща.“ Фотографът трябва да има огромен късмет, за да направи невероятна снимка на птици или да жертва своето време, нерви и умения, за да победи своя крилат герой“, посочи още той.


Кметът на Хасково Станислав Дечев заяви: „Впечатлен съм не само от Вашите фотографски умения. Това, което истински ме впечатлява, е образователната мисия, с която сте се заел. Защото Вие не само снимате птици в различни краища на България, а организирате образователни работилници, където учите децата ни да пазят природата и да ценят живота.“ 


Полският първи дипломат в България сподели, че е идвал в Хасково, но само за да снима птици. „След тази изложба се надявам, че ще идвам тук по-често и че ще намеря все по-красиви птици за своите снимки“, каза д-р Шимански. 


Пред десетки деца и ученици, любители фотографи и орнитолози посланик Мачей Шимански представи с презентация своя опит в снимането на птици в различни кътчета на света и демонстрира оборудването, с което прави забележителните си кадри.