От 1 декември впечатляваща арт инсталация с името "Светлината в нас" приковава вниманието на столичните жители и посетителите на храм-паметника „Александър Невски“. Тази лъскава инсталация не само привличе минувачите с визуалната си красота, но и се превърна в тема на разговори и спекулации в социалните медии.

Снимка Фейсбук: арт проектът 

Арт проектът е част от кампанията „Светлината в нас“, инициирана и реализирана от Столичната община. След като златната арка беше поставена пред храм-паметника, тя стана обект на любопитство и разгадки. Под златната арка се разстила червен килим, който приканва хората да минат под нея и да се потопят в преживяването на изкуството.

На фона на социалните мрежи, няколко стотини потребители започнаха да гадаят за смисъла и символиката зад инсталацията. Най често задаваните въпроси бяха "Какво е това?", "Защо стои там?", "Каква е историята зад нея?" и "Колко струва?"

Ето и някои от коментарите:

снимка: скрийншот фейсбук

снимка: скрийншот фейсбук

снимка: скрийншот фейсбук

За празничния месец площадът бе преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти, който цели да се изпробват варианти за дългосрочно оживяване на знаковата зона. Кампанията, посветена на светлината в хората и символите на града, включваше специално коледно събитие, което беше на 20 декември и традиционният концерт за посрещане на Нова година, организиран от Столичната община.

Мнозина оценяват изкуството като иновативно и оригинално, докато други го определят като кич или дори като вратата към невероятен свят. Появи се и дебат за това, дали арт инсталацията е врата към ново начало или просто декоративен акцент.

Тъй като не са предоставени официални тълкувания от Столичната община, социалните мрежи се превръщат във виртуален форум за размисли и теории за значението на "Светлината в нас". Въпреки че има разногласия, има и впечатления, че инсталацията задава нови стандарти в арт сцената и подхранва интереса към културните събития в столицата.

Според непотвърдена информация на "Tribune", стойността на този вълнуващ проект е оценена на 30 000 лева. Въпреки че този въпрос предизвиква дискусии, "Светлината в нас" ще продължаюи да бъде загадъчна и вдъхновяваща част от столичния пейзаж.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм