В момента България е управлявана от марионетно правителство, което ще продължи доста дълго. Около това мнение се обединиха политолозите Петко Георгиев и Георги Киряков в предаването „Кой Говори“ по Дарик.

Георгиев подчерта, че в момента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нямат интерес да сменят управляващото правителство, защото за него те не носят отговорност.

„Да, ние имаме марионетно правителство, но ни управлява личната уния между Пеевски и Борисов с активанта подкрепа на Радев“, поясни още Петко Георгиев.

Относно политическото бъдеще на страната Георги Киряков изрази оптимизъм, като коментира, че следващите поколения ще успеят да направят промяна към добро и е хубаво да бъдем търпеливи и да изчакаваме. Според Георгиев обаче нещата не стоят точно така:

„Има и млади хора, отгледани от „чалга културата“ , те си мислят, че случващото се е нормално, да се дават пари под масата и т.н.“

Анализаторите засегнаха и темата за социологическите проучвания по време на предизборната кампания като бяха единодушни, че сред агенциите има и платени.

Георги Киряков заяви:

„Ще се правят внушения, че без ДПС едва ли не нищо не може да се случи.“

Георгиев обясни, че генерални изводи не бива да се правят:

„Не може да се генерализира, има и неплатени, обаче работа на професионалната общност е да се разграничи от черните овце, трябва да има вътрешни етични норми, а ги няма.“

В течение на разговора беше обсъдено и интервюто на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналиста Сашо Диков в ТВ Евроком. Макар и да твърди, че сега му става ясно за някои похвати в управлението на страната, Петков в свои видеа в началото на политическата си кариера сам е споделял за сътрудничеството си с хора от ъндърграунд средите.

Чуйте целия разговор във файла.