“Турбулентно време, което не се дължи единствено и само на българските политически и обществени особености. Дължи се и на външни фактори, но те не са оправдание за това, което се случва. Второто нещо, което се случва, са сериозни размествания по върховете на властта. По какви причини? Предстои първо да се утаи мътилката и ще се разбере, но ние може да подозираме. Говорим за размествания в баланса на властта, говорим за размествания във финансовите стимули, които бяха научени някои политически и икономически фактори да усвояват безкритично. Говорим за сериозно разместване в геополитиката, предвид сериозното зацикляне на Русия във войната й срещу Украйна, което дава сериозен тласък и на вътрешнополитическите размествания, а и на тези на ниво ЕС и Балканите. Наблюдава се един много сериозен натиск, в това число и финансов, за изместване на геополитическата орбита на страната към Русия. Тези размествания пораждат сериозно безпокойство в тези среди и нервничене, което се изразява в този тип поведение на тези хора. Опит да се спасят, опит да уязвят противниците си и естествено съвсем спонтанно желание, ако бъдат завлечени те самите, да завлекат със себе си всички останали.” Така обобщи ситуацията политологът Георги Киряков в студиото на "Кой говори" с Георги Донков.

Акад. Денков върна на президента изпълнен втория мандат

“Има желание за изместването на България от европейския й път, което е притеснително само по себе си. През последните две години липсваше видима ясно заявена и готова да жертва някакви неща съпротива в името на това да запази мястото на България там, където е тя в момента. По тази причина всъщност другата част от това уравнение, освен желанието, все пак има някакви обществени нагласи, които трябва да се имат предвид, те продължават да бъдат доминиращо проевропейски. Но се увеличава сивата зона и всъщност, ако можем да определим това, което се случва през последните месеци и със сигурност последната 1 година, е разрастването на тази сива зона. Разширяването на някаква форма на политически вакуум вследствие на разпада, който се наблюдава в традиционните структури, които доминираха.” Това обясни политологът Христо Панчугов и допълни, че подобни опити са частично умишлени, частично са продукт на поредицата от избори и пренаместването на обществените отношения.

Атанасова: ГЕРБ-СДС ще подкрепи в парламента състава на кабинета

“Големият въпрос е, че разговорът за заместването на разпадащите се структури закъснява твърде много. Този разговор, за начина, по който се запазват устоите на демокрацията в България и принадлежността ни към европейския свят, също се води по леко нефелен начин. В този смисъл тези, които са много по-организирани, защото отдавна го правят и със сигурност загубиха всякакви скрупули около опита да се наложи паралелен дневен ред в българското общество след инвазията на Русия в Украйна, започнаха да заемат много по-голямо пространство в тази сива зона”, допълни той и заяви, че колкото по-бързо се види опит за стабилизация на процесите, толкова по-малка ще е вероятността от радикализация.

“Не просто деструктивен. Президентът играе изцяло в полето на единия лагер от тази сива зона. За увеличаване на този лагер до степен от сивата зона да я вкара изцяло в черната зона. Тази черна зона е онази, от която избягахме '89-а година. През тези 30 години се налагаше повече разказът за носталгията по тази черна зона. “Тя беше черна, ама имаше и бели неща в нея.” Това е пример, че тази носталгия е сработила в някакъв смисъл. Изведнъж тази зона започна да се оказва не просто сива, а за някои и бяла. Нещо, което някои мислят, че било златен век за българската държава”, включи се Киряков, разяснявайки наложения разказ за миналото, който се прокарва през ясни за анализаторите канали, умишлено налагащи зловредни пропагандни тези.

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

“Това е основният въпрос”, отговори Панчугов, запитан дали ще издържи новото правителство, и продължи: ”И на него може да се отговори с "да", ако са научени грешките до този момент от всички участващи в процеса. Това означава да видим модел на съставяне на това правителство, който е различен от онзи модел на феодализация, който видяхме в предната коалиция. Това означава да си дадат сметка участниците в този процес, че към тях ще има огромно недоверие от самото начало. И че единственият начин те да създадат разказа, че има основание това правителство да функционира, е през поредица от бързи успехи.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм