Участниците в тактическото учение с бойни стрелби „Пирински страж – 23“ ще демонстрират постигнатите способности на учебен полигон „Корен“ днес. В учението участват над 400 военнослужещи от България, Гърция и Италия. Те ще бъдат наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.


 Военнослужещите ще демонстрират водене на настъпателни бойни действия от многонационална батальонна група, като резерв на механизираната бригада. След приключване на динамичния показ ще се проведе статичен, на който ще бъдат изложени образци техника, участваща в учението.


Батальонно-тактическото учение „Пирински страж 23“ (“Pirin Sentinel 23”) се провежда от 17 май до 2 юни на Учебен полигон „Корен“. Темата му е „Участие на механизиран батальон в контраатака за възстановяване целостта на отбраната на механизираната бригада“. 


От Въоръжените сили на България участва щабът на 3-о бригадно командване - Благоевград, щаб и формирования на 3-и механизиран батальон (допълнени с личен състав от щаба и формированията на 10-и механизиран батальон), танкова рота от 61-ви танков батальон от Център за подготовка на специалисти – Сливен, реактивна батарея от 4-и артилерийски полк, Авиобаза „Безмер“ и НВУК „Чаралица“. От Италия участва танков взвод, от Гърция - танков взвод, два хеликоптера AH 64 „APACHE” от Сухопътните войски на Гърция.


Целите на „Пирински страж 23” са да се тренират участващите командири и формирования в планирането и провеждането на отбранителни и настъпателни бойни действия в коалиционен формат, да се повиши оперативната съвместимост между участниците от различните държави и да се провери приложимостта на разработените стандартни оперативни процедури и модели за работа, информират от Министерство на отбраната.


Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, офицер, провеждащ учението е командирът на 3-то бригадно командване полковник Митко Балтов а директор - заместник-командирът на 3-то бригадно командване полковник Георги Калчев.


„Пирински страж - 23“ е част от втората фаза на учението “Defender 23” – “Immediate response 23”.