Жена, осъдена на 20 години затвор заради смъртта на четирите си деца, е помилвана след съдебен преглед на доказателствата, съобщи Sky News. Катлийн Фолбиг е осъдена за три убийства и едно непредумишлено убийство през 2003 г. в Австралия.

Убийствата са на дъщерите Сара и Лора и на сина Патрик, а непредумишленото убийство - на другия син Калеб.

Фолбиг, която сега е на 55 години, твърди, че е невинна и че те са починали от естествена смърт - но разследването на присъдата ѝ през 2019 г. потвърди вината ѝ.

Задържаха 63-годишна жена, заподозряна за убийство на мъж в село край Благоевград

Второ разследване, започнало през 2022 г. след нови доказателства, че смъртта на две от децата е причинена от генетична мутация, доведе до помилването ѝ. Главният прокурор на Нов Южен Уелс Майкъл Дейли заяви, че проучването е открило основателни съмнения във всяка от присъдите, като добави, че е "невъзможно да не изпитваме съчувствие" към Фолбиг.

Тя беше освободена от затвора в Графтън, Нов Южен Уелс, в понеделник, десетилетие преди да изтече срокът ѝ на лишаване от свобода и пет години, преди да получи право на предсрочно освобождаване.

Засега обаче присъдите ѝ остават в сила, като Апелативният съд все още очаква окончателния доклад от разследването, който може да препоръча те да бъдат напълно отменени.

Разследването беше започнато след петиция, която включваше учени и медици сред подписалите я, като се изтъкваха "значителни положителни доказателства", че децата са починали от естествена смърт. Всички те умират поотделно в продължение на едно десетилетие, на възраст между 19 дни и 19 месеца.

Първата жена в историята, свидетелствала на процеса за собственото си убийство

Калеб е роден през 1989 г. и умира 19 дни по-късно в случай, който съдебното жури определя като непредумишлено убийство. Второто ѝ дете, Патрик, е на осем месеца, когато умира през 1991 г.; Сара умира на 10 месеца през 1993 г., а Лора умира на 19 месеца през 1999 г.

Прокурорите заявиха пред журито по време на процеса, че приликите в смъртните случаи правят съвпадението малко вероятно обяснение. Те също така заявиха, че Фолбиг, която е била единственият човек вкъщи или буден, когато децата са починали, е използвала дневника си, за да признае за убийствата.

Но когато през 2018 г. беше установено, че Сара и Лара са носители на редкия генетичен вариант CALM2, беше започнато първоначалното разследване на присъдите.

Мутациите в CALM2 се свързват със сърдечни аритмии. По-специално, няколко еднонуклеотидни полиморфизма на CALM2 са докладвани като потенциални причини за синдрома на внезапната детска смърт. Поради своята наследственост мутациите на CALM2 могат да засегнат множество деца в едно семейство.

“Напълно неочаквано“. Мъж почина от рядък вид рак само шест дни след като се ожени за майката на двете му деца

Те бяха потвърдени до края на първото разследване, като бившият ѝ съпруг заяви в изложенията си, че записите в дневника ѝ трябва да продължат да се третират като признание за вина.

Четири деца в едно семейство, които умират от естествена смърт преди навършване на двегодишна възраст, е неправдоподобно, твърди той.

Адвокат Софи Калан заяви, че психолози и психиатри са дали показания, че би било "ненадеждно записите да се тълкуват по този начин".

Фолбиг е страдала от тежко депресивно разстройство и "майчина скръб", когато е направила записите, добави тя.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм