Все повече хора започнаха да се придържат към хранителни режими и практики. Пример за това са суровоядство, веганство и вегетарианство. Още в миналото някои хора са изключвали месото и животинските продукти, като това се е правило предимно с религиозна цел и постове. Днес хората избират да изключат тези продукти, защото смятат, че това е по-здравословната алтернатива. Веганството и вегетарианството са се превърнали в тенденция, която придобива все по-голяма популярност.

Снимки: Getty Images, Архив Дарик

Много световноизвестни личности и инфлуенсъри говорят за ползите от тези хранителни режими. Голяма част от ресторантите започнаха да предлагат вегетарианско меню и алтернативи на месните ястия. Специалисти твърдят, че около 22% от хората в световен мащаб са вегетарианци. Този вариант на хранене, може да бъде колкото полезен, толкова и вреден за човешкия организъм. 

Някои хора избират да изключат месото от менюто си, заради околната среда и състраданието към животните. А причина за други е желанието да променят себе си и хранителните си навици.  Вегетарианството се разделя на няколко групи: лактово-вегетарианство, при него не се консумира месо, но са разрешени риба, млечни продукти, яйца и мед. Лакто-вегетарианците не употребяват яйца, а ово-вегетарианците могат да консумират яйца и мед, но не и млечни продукти. Последният тип е веганството, при него се изключват всички продукти от животински произход.

Дарик

Предимствата в избора да не се консумира месо

За повечето хора, причината да изберат вегетарианството като начин на живот е храненето с чисти, растителни продукти и поддържането на добра форма. Според експертите то може да има благоприятно въздействие върху здравето на сърдечносъдовата система, като намалява риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Този начин на хранене помага за поддържането на оптимални нива на холестерола в кръвта, кръвното налягане и телесното тегло. Менюто на вегетарианския режим включва предимно растителни продукти, които се преработват по-бързо от организма и не се задържат в тялото.

Друг плюс е високото съдържание на фибри в храните, които се консумират. Фибрите от своя страна помагат за поддържането на нивата на кръвна захар в норми и намаляване на нивата на холестерол. Освен това, храните съдържащи фибри, имат способността да създават усещане за ситост, което може да помогне за намаляването на порциите и да намали чувството за глад. Те се включват храни като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, както и ядки и семена. Намаляването на килограмите е още една от причините някои хора да изберат този начин на живот.

Производството и преработката на храни от растителен произход са по-екологични в сравнение с тези от животински произход. Превозът, съхранението и преработката на месото изразходват голямо количество енергия. Количеството на отпадъците от месните продукти е доста по-голямо от това на растенията. Не на последно място, вегетарианците осъждат жестоко отношение към животните – да бъдат убивани и изяждани. Това е и третата причина хората да се откажат от животинските продукти.  

Какви рискове крие вегетарианството?

Въпреки че вегетарианството има доста ползи, както за тялото, така и за околната среда, включва и много негативи. Избягването на група от храни, може да доведе до недостиг на важни за тялото хранителни вещества. Липсата на желязо е сред най-често срещаните проблеми. То помага на организма в производството на енергия, преноса на кислород, поддържането на имунната система и образуването на червени кръвни телца. Друг важен елемент, който се съдържа предимно в месото, яйцата и рибата е цинкът, който е необходим за здравето на костите, кожата и косата. 

Когато не консумирате животински продукти, лишавате организма си и от белтъчини, които се съдържат в месните и млечни продукти. Поради тази причина е изключително важно да си набавяте нужните белтъчини от други храни. Недостигът на тези и други вещества може да доведе до здравословни усложнения. Вегетарианството може да доведе до липса на протеин, което влошава дейността на имунната, ендокринната и репродуктивната система. Някои пробват да наваксат този дефицит с големи количества на бобови храни и ядки. 

Липсата на месо и на някои животински продукти може да доведе до липсата на много витамини в организма. Ето защо, хората избрали вегетарианството и веганството като постоянен режим, често трябва да се тестват за дефицити. При тях е необходимо набавянето на много добавки и заместители на животинските храни. 

Вегетарианството може да има както ползи, така и недостатъци за вашето тяло. Най-добрият избор е да слушате организма си, да се храните балансирано с всички групи храни и в умерени количества. 

пазар, магазин, зеленчуци