Началото на отбелязването на Международния ден на вегетарианството е от 1977-ма г., след решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Вегетарианството може да бъде възприето по различни причини. Освен морални съображения, влияние могат да оказват и здравни, религиозни, политически, природосъобразни, културни, естетични или икономически съображения. 

Най-ранни сведения за хора, които има вероятност да не са консумирали месо, датират от 7000 г. пр.н.е.

Подвидовете на вегетарианството са:

Оволактовегетарианство – в менюто им са включени животински, млечни продукти, яйца, мед.

Лактовегетарианство – лактовегетарианците ядат мляко и млечни продукти, но не яйца.

Веганство – стриктно вегетарианство, при което не се консумират месо, яйца, мляко и млечни продукти.

Суровоядство – суровоядците ядат растителни храни, които не са обработени термично. Единствената обработка е пюриране и изсушаване.