В голяма коледна трапеза се превърна днес централният площад в Димитровград. Традиционният кулинарен конкурс- изложение „Коледна трапеза“ за 12-а година събра участници от всички населени места в общината. Близо 200 автентични ястия, типични за празника, представиха над 120 домакини. Кулинарното им майсторство оцени Иван Звездев, а за победителите общината осигури награди.
В едно от малките села- Райново, вече с едва 65 жители, и до днес задължително на каледната трапеза са ястията, приготвени по рецепти, наследени от бабите, разказва Мария Тонева. Сред тях са свинско със зеле, бумбар, приготвен със свинско, лук и бяло вино и баница с расул. Всичко е по типични за селото рецепти, които знаем от своите предци, раззказва Мария.
А за село Каснаково задължителна за коледната трапеза е риба валък. 69-годишната Николина Василева я приготвя по рецепта на своята свекърва- с речна риба и яйца.
В село Радиево са категорични, че коледната трапеза не може без хубаво вино и мезета. 58-годишният Веселин Василев сам приготвя и виното и мезетата- домашна сланина, роле и бахур. Сядаш на трапезата с приятели и вдигаш наздравици с близки и приятели с добри пожелания, коментира с усмивка той.
Боб по димитровградски с тиква и царевица представи за първи път тази година в коледната трапеза Иван Звездев. 1000 порции от приготвеното по авторската му рецепта ястие раздадоха на площада организаторите от община Димитровград. С пожеланието за споделени, уютни и вкусни коледни празници.