Огънят на Литературните дни „Южна пролет“ бе запален тази вечер в Хасково за 52-ра година. 30 са  участниците в националния конкурс за дебютна литература. 


Символичния огън на литературните дни запали лауреатът от 2011г., удостоен с бронзов „Пегас“ Иван Ланджев. 


52-та „Южна пролет“ откри кметът на община Хасково Станислав Дечев, който подчерта, че е радостен да посрещне таланти от цялата страна, които ще свързват града с първите си успешни стъпки в литературата.


Програмата на днес започна с изложба, посветена на 145 години от рождението на Александър Паскалев, посветена и на 20 години от учредяването на наградата на негово име, която Община Хасково връчва всяка година за принос към културата, изкуството и литературата. Първият удостоен с нея посмъртно през 2004 година е поетът Иван Николов. Днес лауреатите на наградата и техни наследници са сред гостите на 52-те литературни дни „Южна пролет“.


Веднага след тържественото откриване на литературните празници програмата им продължава с лауреатска вечер на Иван Ланджев и среща с Георги Милков, който представя книгата си „Истории от ръчния багаж“. 


От 10 ч. утре в парк „Кенана“ дебютантите в тазгодишния конкурс ще засадят дърво в Алея „Южна Пролет“, възстановена по повод 50-тата годишнината на единствения в страната конкурс за дебютна литература.