Премиерът Кирил Петков ще изпрати в Народното събрание френското предложение за вдигане на ветото на РС Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз. Това е споделил самият Петков пред най-близките си сътрудници, пише БГНЕС

Петков се е похвалил, че "е запознат в подробности със схемата как ще стане всичко това". "В четвъртък ще бъде изпратено официално до всички държави-членки на ЕС, а аз утре лично го пращам в парламента", посочил е той, цитиран от БГНЕС. 

Петков ще изолира МВнР, за да вдигне ветото

Това са били точните думи, с които се похвалил, и още, че: "Лично Еманюел Макрон и Олаф Шолц стоят плътно зад мене. Ще го приемем, и след това падаме и продължаваме".

Вчера в самото начало на заседанието на Министерски съвет Петков изчете искането му, което бе прието веднага, "предложението на френското председателство веднага да се изпраща в Парламентарната комисия по външна политика".

Генчовска: Петков обеща на Вархеи да свали ветото

С този ход Петков освен, че изолира всички от този важен въпрос, включително и МВнР той на практика крие от българското общество всичко, което еднолично е договарял и продължава да договаря с чужди дипломати, коментира агенция БГНЕС.

Вчера по време на изслушването на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание стана ясно, че Кирил Петков е обещал на еврокомисаря по разширяване на ЕС Оливер Вархеи още в края на зимата да вдигне ветото преди края на френското председателство, което приключва само след десетина дни на 1 юли.

Генчовска: Петков е обсъждал как да се заобиколи ветото на РСМ

Очевидно Кирил Петков възнамерява лично да вземе това решение по време на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 23 и 24 юни в Париж. В инструкциите, които правителството е изпратило до нашия постоянен представител на България в ЕС Румен Александров във връзка с разговорите между Скопие и София, се откроява липсата на чувствителния въпрос за общата история, и е налице намерение за непридържане към Рамковата позиция на България от октомври 2019, подкрепена с декларация на Народното събрание и от два Консултативни съвета по националната сигурност при президента (изпълнението на Договора за добросъседство ще представлява част от условията, приложими в преговорите, а провеждането на първата Междуправителствена конференция ще бъде обвързано с постигането на реален напредък при изпълнението на Договора).

В случая е смущаващо и мълчанието на президента Румен Радев, който преди месец благодари за усилията на президента Макрон.

Редакцията на Darik.bg представя различни гледни точки, възможно е изразеното мнение да не съвпада с редакционната позиция на медията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм