Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски сезира прокуратурата по разследване на „Политико“ за незаконен износ на руски петрол от „Лукойл” България, съобщиха от пресцентъра на Движението за права и свободи. Сигналът до прокуратурата за проверка на „Лукойл” България е за това, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от Европейския съюз (ЕС) горива, които са произведени от руски петрол, съобщава БТА.

Сигналът е изпратен от Делян Пеевски и от народния представител от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев. Адресиран е до прокуратурата и до Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и е по съвместно разследване на неправителствената организация „Global Witness“, Центъра за изследване на демокрацията в България и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието „Политико“ на 9 ноември, обясниха от ДПС. 

В сигнала Делян Пеевски отбелязва особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийни публикации. Пеевски посочва, че цитираните източници, е възможно да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна.

Според разследването само между месеците март и юли 2023 г. рафинерията на „Лукойл“ е изнесла по този начин около три милиона барела горива, произведени от руски петрол.

В сигнала Делян Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, съобщиха още от ДПС.

Припомняме, че вчера Делян Добрев обяви, че е внесъл ново предложение в Народното събрание за отмяна на дерогацията на „Лукойл“. Депутатът депозира законопроект за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Предлага се в тридневен срок от обнародването на промените в „Държавен вестник” Министерският съвет да отмени дерогацията. Посочва се, че от отмяната на дерогацията „Лукойл Нефтохим Бургас” АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Предвидено е Агенция „Митници" да следи за изпълнение на задължението.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм