След позицията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който поиска оставката на съпредседателя на партията Делян Пеевски, той самият излезе със своя: "Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверие си! Не съм предател! Никой не може да спре новото начало!”.

Позицията на Пеевски започва с подозрения за автентичност:

"Така поднесено нещо, изпратено от група фракционери, буди основателно съмнения за своята автентичност.

Но! Дори и да е така, какво се случва?

Реминисценции от отминали времена, в които “отгоре” с един телефон или един факс са заличавани групи хора, структури и персони" посочва Пеевски.

Той пита дали "това е апотеоза на борбата за демокрация, права и законност или авторитарен похват, несъвместим с правовата държава".

"За съжаление, точно това се превръща в жив пример, на който Европа и демократичният свят  ще погледнат най-меко казано с недоумение. Оценките, които са дадени са несъстоятелни , а настояването за оставки - лишено от каквато и да е форма на изпълнение на Устава на ДПС, за който толкова много се говори тези дни", заявява съпредседателят.

И задава следните въпроси:

"И какво!? До какво ще довете това искане?! В апогея на ДПС, която изведохме до втора политическа сила и рекордните за всички 34 години брой депутати, чия е волята, която иска да прекърши този успех!? И кой ще понесе отговорността пред тези, които ни гласуваха това доверие и възложиха на нас надеждите за собствения си живот!? Или отново от тях се иска да мълчат и да се подчиняват на върхушката, която ги употребяваше толкова дълго"

Пеевски заявява, че това "неприемливо и невъзможно". А след това заключва:

"И не, аз няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си. Не съм предател! Държа на думата си!"

Накрая позицията завършва с думите:

"Оттук нататък, пътят е ясен. Продължаваме с екипа ми с изпълнението на ангажиментите си,  за Новото начало , в името на по-доброто и по-мъдрото Утре.Ще бъдем с хората и до хората".

Малко по-рано в сряда вечерта в разпространена до медиите позиция Доган настоя за оставката на Пеевски и още петима представители на ръководните органи на ДПС. В нея почетният председател заявава, че в “ДПС има опит за вътрешно - партиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията".

Размерите на напрежението между двамата ясно се видя при гласуването на проектокабинета с мандата на ГЕРБ-СДС.

Тогава Доган призова депутатите на Движението да не го подкрепят, а Пеевски - точно обратното, да гласуват "за".

Така 14 от народните представители на партите се съобразиха с Доган, а други 30 гласуваха за съставянето правителство на ГЕРБ-СДС. Малко по-късно още неколцина заявиха, че са против, но системата е отчела погрешно вотът им. Още тогава Пеевски заговори за напрежение между него и Доган. След това призова за единение. Междувременно в редиците на ДПС имаше оставки, депутати от партията бяха изключени от парламентарната група, а местни структури на Движението се възпротивиха срещу “чистката”. В сряда се стигна и до поискване на оставката на още шестима, сред които е и Пеевски.