Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на съпредседателя на партията Делян Пеевски. Доган го направи в позиция, разпространена до медиите, в която посочва, че е в “ДПС има опит за вътрешно - партиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията. Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян”.

Доган уточнява, че Движението за права и свободи преживява “сериозна криза в организационния живот на партията”, която е породена от системно неспазване на Устава на ДПС, от грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС (февруари, 2024г.); от бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията.

“Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд! При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи в живота: „Късно е либе за китка.“

В позицията си, освен на Пеевски, Доган настоява за оставката и на Халил Летифов – заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Станислав Анастасов – заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид Хамид – заместник-председател на ПГ на ДПС, член на ЦОБ и Ертен Анисова – заместник-председател на ПГ на ДПС и Радослав Ревански – член на ЦОБ.

ДПС е важен геополитически фактор

Почетният лидер на Движението посочва, че “цивилизационният избор на България е либералната демокрация с евроатлантическа насоченост".

“ДПС има съществен дял за постигането на тази стратегическа цел на държавата. Освен това, ДПС е важен геополитически фактор на Балканите. Затова всеки сериозен трус в редиците на Движението има широк обществен отзвук и международна реакция на политическа тревожност за стабилността и сигурността на Югоизточна Европа”.

Доган благодари за подкрепата на всички членове и симпатизанти на партията: от ветераните и депутатите до партийните структури, общинските кметове и младежките организации и “специално” - за подкрепата на лидерите на европейските либерали и съмишленици и избиратели от Турция.

Това обстоятелство за сетен път ме убеждава, че не съм загубил близо 40 години от живота си напразно…”, заявява Доган.

След като уточнява, че се прави опит за вътрешно - партиен преврат,  почетният председател на Движението подчертава, че “Никой не може да открадне или да присвои ДПС. Организацията ни не е еднолично търговско дружество. И затова не е възможно да бъде собственост на никого”, защото “ДПС е политическо постижение на всички ни!”

След като настоява за оставките на Пеевски и още петима представители на ръководните органи на партията, Доган заявява:

“Нека колективните органи да решат дали да останат членове на ДПС или не. Няма друг начин за елиминиране на всяко арогантно отношение в нашите структури. Голямата ми молба към вас е да се освободите от страха. Ние живеем в свободен демократичен свят. Защитете го!”

Накрая Доган завършва с “Винаги ваш, Ахмед Доган”.

Предисторията

От дни в публичното пространство депутати от ДПС, гласували спрямо волята на почетния председател – „против“ проектокабинета „Желязков“, намекваха, че Доган ще излезе скоро с позиция. В предаването по Дарик „Без Претенции“ в петък, това направи и един от най-доверените хора на Ахмед Доган – Рамадан Аталай.

Реакцията на „Сокола“, както съпартийците наричат Доган и искането за оставки идва седмица, след като стана ясно разделението в парламентарната група на ДПС в залата на НС. Знакови лица от ДПС изненадващо подадоха оставките си, други бяха изключени от парламентарната група на ДПС, а местни структури на партията се възпротивиха срещу “чистката” в Движението, като изпратиха декларации до почетния председател Ахмед Доган в негова подкрепа или в подкрепа на Пеевски.

Самият Пеевски първо призна, че има напрежение между него и Доган, а след това обяви, че проблемът са "деребеите" в партията и с почетния председател са заедно. Пеевски каза и, че Доган е на ход. Видно от позицията на почетния председател ходът му е да поиска оставката на съпредседателя на партията.