За пореден протест срещу бежанския център се събират днес жители на Харманли. Този път организатор на шествието е гражданският Инициативен комитет. Сборният пункт е от 11ч. пред читалище „Дружба“, като половин час по-късно събралите се ще се отправят по бул. „България“ в посока Регистрационно-приемателния център. За период от час, между 12ч. до 13ч., е планирано блокиране на двете пътни платна, информират организаторите.


Бежанският център в Харманли е най-големият в страната. Той е с капацитет от 1676 души. Харманлийци настояват да бъде намален до 400 души, както и да са предимно семейства, а не както е сега повечето да са млади мъже.

Легловата база от 1676 бройки в РПЦ-Харманли е крайно неприемлива, макар и към днешна дата пребиваващите да са 460 души. Докато официално по документи капацитетът не бъде намален на максимум 400 души, от семеен тип, нямаме никаква гаранция във всеки един момент дали настоящият капацитет от 1676 мигранти няма да бъде запълнен, сочат организаторите на днешния протест от инициативния комитет. 


Неотдавна в Харманли бе открито звено на жандармерията по настояване и на гражданския Инициативен комитет. Между 10 и 15 униформени от звеното денонощно следят за реда в града и спазването на вечерния час от настанените в лагера. 


На 22 март в Харманли бе поредният протест с искане бежанският център да бъде премахнат от града. Тогава в организираното шествие се включиха около 100 души.


Директорът на РПЦ-Харманли Йордан Панев тогава заяви, че настанените са около 600, основно сирийци.


Нека си върнем града, нека покажем че имаме мнение и ще го отстоим в името на спокойствието на нашите жени, деца и внуци, призовават организаторите на днешния протест.