Новите специализирани трасета за хладилни камиони на ГКПП „Капитан Андреево“ откриха днес там вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, вътрешният министър Иван Демерджиев,  директорът на Агенция „Митници“  Павел Геренски и посланикът на Република Турция в Република България Айлин Секизкьок. 


Транспортният министър Христо Алексиев и посланик Айлин Секизкьой подписаха  Меморандум за разбирателство между България и Турция за железопътен транспорт. С меморандума България и Турция потвърждават готовност да си сътрудничат за изграждането на нов граничен железопътен преход за улесняване на железопътния транспорт между двете страни.


Мерките, които служебното правителство предприе за облекчаване на трафика по границите, водят до спестяване на 2 млрд. лв. годишно на български, турски и европейски фирми. Това заяви Христо Алексиев. Той посочи, че през 2022 г. през граничен пункт „Капитан Андреево“ са преминали около 1 млн. тежкотоварни камиони и това прави общата ни граница с Турция една от най-натоварените в света.


„Когато започна работа служебното правителство това, което видяхме на границата, бяха изчаквания от порядъка на 6-7 дни. Работихме усилено, целенасочено и с разум и в резултат на различните организационни мерки престоят бе намален до ден и половина – два. С отварянето на новите ленти за хладилни камиони, изчакването ще е до 8 часа“, коментира Христо Алексиев.


С такива стъпки трябва да се работи, за да може на базата на доброто ни партньорство, да бъдем полезни не само на икономиките на нашите страни, но и на Европейския съюз, категоричен бе той.


Христо Алексиев и посланик Секизкьок подписаха и Меморандум за разбирателство между България и Турция за нова железопътна връзка по направление  Ямбол - Елхово - Одрин. Документът предвижда изграждането на нов граничен железопътен преход с цел облекчаване на товарния трафик и улеснено преминаване между двете държави.

Прединвестиционните проучвания са започнати през март тази година. Вече са водени и разговори с ЕК за финансова подкрепа. Общият граничен пункт ще бъде в района на Лесово, като се очаква реалното му строителство да започне след 2-3 години.


След предприетите мерки от страна на служебното правителство за овладяване на цените на горивата и постигната разлика с повече от един лев надолу, в българската икономика се спестиха средства в размер на 3.5 млрд. лв., коментира още вицепремиерът Алексиев. Потреблението на нашата страна на горива на годишна база е 3,5 млн. тона, в момента горивата в България са най- евтините в цяла Европа, което ни прави изключително конкурентоспособни, допълни той.


Проектите, които стартирахме по транспортна, дигитална и енергийна свързаност трябва да бъдат продължени, за да може България да се позиционира като силен и основен фактор в региона, посочи вицепремиерът Христо Алексиев.