Реконструираната улица „Петър Берон” в кв. „Кап. Петко войвода” на Свиленград откриха днес там.

По тази улица се осъществява тежкотоварен трафик, който се насочва към Митническо бюро - Свиленград и спедиторските фирми в района. Общата й дължина е 378 м. След ремонта пътното платно е разширено с 3 м, а покритието му е усилено с три слоя асфалтобетон, информират от администрацията.

Обновената улица ще поеме международния транспортен трафик на тежкотоварни камиони и ще разтовари инфраструктурата във вътрешността на квартала. Ще се улесни дейността на 15-те фирми в спедиторския сектор, както и на Митническото бюро, обясняват от местната власт.


През 2014 г. по ВиК проект на община Свиленград в целия квартал „Кап. Петко войвода” бе прекарана канализация и улиците бяха асфалтирани. Но преминаването към митническия терминал по ул. „Петър Берон” денонощно на десетки камиони доведе до бързото изхабяване и компрометиране на пътната настилка, припомнят от общината.


Поради тежестта на трафика при ремонта се изпълни усилена конструкция на настилката от три пласта покритие асфалтобетон. Така улицата отговаря на най-висок клас път - тип магистрала. Новото пътно платно е с ширина от 7 м, с две ленти за движение с ширина по 3,50 м, обясняват от администрацията.


Средствата, вложени в реконструкцията на улицата, са 523 890 лева. Те бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет от 5 ноември 2021 г., след като общината изготви проектирането. За това бяха отделени 16 920 лева от общинския бюджет.


Освен усиленото покритие на уличното платно друга иновация, приложена за първи път от община Свиленград, е изборът на тротоарни плочки от рециклирани отпадъци, поставени на една част от тротоарите.


„Днес откриваме улица, която свързва Митническо бюро-Свиленград с републиканската пътна мрежа и този проект е добър пример за взаимодействието между общината и държавата”, отбеляза кметът арх. Карчев.

Той припомни, че в кв. „Кап. Петко войвода” общината изпълни други три важни проекта – санирането на основното училище и читалището, както и благоустрояването на кварталния парк. Предстои поетапно изграждане на тротоари, като се започне от улиците около парка.


На церемонията днес по откриване на ремонтираната улица присъстваха началникът на Митническо бюро – Свиленград - Иванка Цветкова, общински съветници, представители на спедиторски фирми, на фирмата-изпълнител и жители на квартал „Капитан Петко войвода”.