Стотици участници от цялата страна събра в хасковския парк Кенана 58-то издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“. То бе открито официално днес на сцената в хасковския парк Кенана, където конкурсната програма продължава през целия ден. Участват 32 певчески групи, 14 танцови, 8 ансамбъла, 40 индивидуални изпълнители и 3 състава, представящи народни обичаи.


Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ откри официално кметът на община Хасково Станислав Дечев, който пожела успех на всички участници, като им благодари, че съхраняват автентичния български фолклор и го предават на поколенията.


За втора поредна година гостува танцовият клуб „Балкан“ от  Одрин с ръководител Мария Чъкърък, които пристигат със съдействието на Генералното консулство на Република България в  Одрин и лично на генералния консул там Борислав Димитров. След края на конкурсната програма от 18 часа днес предстои концерт на Представителен танцов ансамбъл „Златна Тракия“-Хасково и Народен оркестър при Община Хасково.


Програмата продължава и утре, като от 16 ч. ще е първоначално обявеното за петъчната вечер и отложено заради дъжда в Хасково  кулинарно-музикално шоу с Ана-Мария и Иван Звездев. Майстор-готвачът е избрал да приготви за гостите на „Китна Тракия пее и танцува“  300 порции тракийско пиле с булгур, а Ана Мария ще пее и танцува заедно с публиката.


От 18 часа в неделния ден също за първи път на сцената на „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде представен концерт-спектакълът на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“  от Бургас. Програмата му включва танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения от всички етнографски области на България.