Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“ откриха министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, осигурени от републиканския бюджет. 


Капацитетът на лабораторията ще осигури своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне, подчерта премиерът акад. Николай Денков. Той увери, че се работи по увеличаване два пъти на капацитета и максимално съкращаване на времето за проверка само до необходимите технологични процедури.


Предвижда се още осигуряване на рентгенови машини в рамките на до няколко месеца, с които всички камиони на граничния пункт да бъдат проверяване максимално бързо, допълни премиерът. Той коментира и ползите от държавната лаборатория на граничния пункт. На първо място осигуряваме за нашите деца и граждани плодове и зеленчуци, които са безопасни и няма да навредят на здравето им, подчерта акад. Денков.


Министърът на земеделието Кирил Вътев подчерта, че с пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. Той благодари на БАБХ за работата им в кратки срокове лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“ да отвори врати. Благодарности към тях, както и към партиите, които подкрепят правителството в парламента, отправи и премиерът Денков. „Защото благодарение на тяхната подкрепа откриваме днес тази лаборатория и в обозримо бъдеще можем да върнем контрола на държавата и върху товаро-разтоварните дейности, коит също са рискови, заяви той.


Поканили сме и представители на митнически служби от партньорски държави които да омбенят опит и се уверят, че правим всичко възможно, за да подсигурим границата по всички европейски и световни стандарти, увери академик Денков.